• kanser ve karsinojen nedir? konulu entryim ile desteklediğim farkındalık günü.

    erken tanının öneminin ön plana çıktığı hastalıklardan biri olan kanser'den korunmak için sebeplerini bilmek tabi ki yeterli değil. ancak monoklonal orjinli bir hücrenin tümör oluşumu evresine 15-20 yıl gibi bir sürede geçtiğini (lösemi gibi birkaç kanser türü 4-7 yıl arasında gelişebilmekte) ve bu süre zarfında da tanı alınabileceğini belirtmekte fayda görüyorum.

    dünyada en çok mortalite oranına erkeklerde akciğer kadınlarda meme kanseri neden oluyor. her iki cinste de kolon kanseri 3. sırada yer alıyor. ailenizde bir kanser öyküsü varsa kanserin tipine göre kalıtsal özellik gösterebiliyor. örneğin alınmayan polipler ileride %100 olarak kolon kanserine sebebiyet veriyor ya da ailesinde meme kanseri geçmişi olan birinin brca 1 ve brca 2 tümör markerlarına muhakkak baktırması gerekiyor ki angelina jolie annesi meme ca olduğu için kendisi mastektomi yaptırarak bu hastalıkla karşılaşmamayı radikal bir yöntem ile tercih etmiş biri.

    özetle; artık birçok karsinojene maruz kalıyoruz. kanser insidansının bu denli artma nedenlerinden biri maruziyetler ise diğeri de bireysel olarak sağlığımıza yeterli özeni göstermememiz. vücudunuz bir terslik olduğunda aslında size çeşitli belirtilerle anlatmaya çalışıyor. eğer dinlerseniz...
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap