10 entry daha
  • eleştirilere katılmamak elde değil, ilk filmin bir hayli gölgesinde kalmış. fakat hoş vakit geçirtti.

    beni filmde en çok rahatsız eden iki şey oldu. biri cem yılmazın ses sonda renk de sonda esprisindeki gibi, filmde renk paletinin özellikle bazı sahnelerde cıvıl cıvıllığıydı. filmin başında çimenlerin yeşilliğinin patlaklığı ve kılıcın korunduğu köy, izlenilen şeyin gerçek değil de set/yapay olduğunu hissettiriyordu malesef. diğer rahatsız eden şey ise kılıcın ilk filmdekinden farklı ve ucuz gözükmesiydi.

    ortalama bir hikaye aslında biraz kötü işlenmiş. ilk filmde ise bence pacing problemi olmasına rağmen hikayenin daha derin olmasının ana nedeni ang lee.

    crouching tiger, hidden dragon diye izlediğimiz bu filmler crane-iron pentalogysi diye wang dulu adında çinli ünlü bir yazarın 5 kitabından oluşan bir seriymiş. ang lee bu seriyi oldukça seviyor ve 4.kitabı 3.kitaptan da çokça alıntılar yapıp doldurarak filme çekiyor. sense and sensibility'nin dövüş sanatları olan versiyonu olarak görmüş kitabı. zaten filmde de bence bu oldukça belli. daha sonra prequel çekmeyi istiyorlar fakat kısmet olmuyor.

    neyse, bu film 5.kitabın filmiymiş. 20 yıl sonra geçiyor ve olaylar biraz farklı. (filmde 18 sene deniliyor)

    --- spoiler ---

    - kızı yetiştiren, oğlanın annesini filmde pek göremedik fakat anne kitapta aslında önceki filmde zhang ziyi'nin oynadığı karaktermiş.

    babasının ayarladığı adamla evlenmeyip kaçan ve çölde bir hayduta aşık olan bu karakter, filmden farklı olarak uçurumdan atlayıp ölmüyor, insanların onun öldüğünü düşünmesini isteyip bunu ayarlıyor ve kaçıp bir geceliğine o haydut ile birlikte olup oradan da kaçıyor ve tek başına çölde bir yerde yaşıyormuş. o tek gecelik ilişkiden ise bu filmde ki çocuk doğmuş. yani ilk filmin sonu zaten bu filmin bağlanmasını engellemekte.

    - filmde olduğu gibi, bunun çocuğunu yatağından çalıp bir kız ve gümüş bir vazo bırakıyorlar. kızın adı buradan geliyor. kadın bu kız ile birlikte yaşıyor, evlat ediniyor, fakat oğlunu da bulmak istiyor.

    - 19 yıl sonra oğlunu bulmak için çölden çıkıp aramaya başlıyor fakat oldukça hasta oluyor. genç bir adam bu kadına bakıyor. bu adam ise yıllar önce haydutlar tarafından kaçırılan annesini aramakta. kadın genç adamın kendi çocuğu olduğunu anlıyor ve çöle götürüp evlatlık kızıyla birlikte hep beraber yaşamak istiyor ama çok hasta olduğu için bir süre sonra, oğluna gerçeği söyleyemeden ölüyor.

    - kız ile oğlan tabii ki karşılaşıyorlar ilerleyen zamanda oğlanın annesi sandığı kişi kızın annesi çıkıyor falan, kız ile oğlan mutlu sona ulaşıyorlar. bütün seride mutlu sona ulaşan tek çift bu ikisi oluyormuş.

    - michelle yeoh'un oynadığı shu lien'in, donnie yen'in karakteri ile nişanlı olma olayı ise 2. kitabın hikayesinden.

    - li mu bai gençken shu lien'e aşık oluyor fakat onun başka biriyle (donnie yen ile) nişanlı olduğunu öğrenince basıp gidiyor. maceralar sonunda 2.kitapta donnie yen'in karakteri ölüyor.

    - 3.kitapta li mu bai ve shu lien ise filmde kılıcın götürüldüğü dağa gidiyorlar shu lien'in eğitimi için. fakat shu lien'in ölen nişanlısının hatırasına ayıp olmasın diye evlenmiyorlar. ilk filmde bu ikilinin olayları 3.kitap ekseninde giderken genç kız ve haydut'un olayı 4.kitaptan.

    - li mu bai kitapta filmdeki gibi ölmüyor yaşıyor. aksine shu lien bir süre sonra ölüyormuş.
    --- spoiler ---

    entry çok karışık oldu, idare edin.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap