5 entry daha
  • yazılı tarihin başlaması ile insan türünün evrim sürecinde yapısal ve zihinsel değişime uğrayıp tarihi çağlara gelmesine kadar arada geçen süreyi karşılaştırırsak çok uzun bir zaman diliminin olduğunu görürüz.

    insanın, avcı - toplayıcı yaşam biçimini bırakıp yabanıl bitkileri(arpa, buğday) ve hayvanları evcilleştirilmesi m.ö 10.000 civarında görülmeye başlanır. childe, besin toplama ve avcılıktan sıyrılıp besin üretimine geçişi, büyük değişimlere zemin hazırlayan bir kırılma noktası olarak görüp, neolitik devrim kavramını ortaya atar.

    neolitik devriminin ortaya çıktığını ilk zamanlarda sürdürülen kendi kendine yeterli üretim anlayışının değişmesiyle beraber oluşan "artı ürün ", yerleşim yerlerini, toplumsal yaşamı ve ekonomik yapıyı kökünden değiştirir.childe, üretim fazlası artı ürünün, yeni ekonominin oluşturduğu güç odakları olan tapınak rakiplerinin, kral ve soyluların, yerel merkezlerde idareyi elinde tutan yöneticilerin elinde toplandığını belirtir. yeni ekonominin temeli olan artı ürün ve bununla geçinen yeni sınıfların ortaya çıkmasıyla nüfus artışı görülür ve artık eski küçük yerleşim yerleri gelişmeye başlar. childe oluşan yeni durumu kentsel devrim olarak adlandırır. bu devrimi hazırlayan önkoşullar olarak madenciliğin, ticaretin ve ulaşımın hızlanıp gelişmesini gösterir. ikinci devrimden sonra childe, uygulamalı alanda matematik, geometriyle biriken deneyimlere insan bilgisinde devrim ; alfabenin icadı ile var olan sosyal düzenin, işleyen ekonomik, toplumsal sistemin, bilimsel hareketlerin tarihsel tanığı olan yazının ortaya çıkmasına değinir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap