• kartellere benzetilse de daha farklı bir şeydir. karteller aynı sektörlerde farklı kişilerin ya da kurumların oluşturdukları birlikken bu sistemde sektörler de farklı oluyor.

    kabaca 2 ve daha fazla işletmenin ortaklık oluşturmaksızın destekleşmesidir. örnek verecek olursak sistem içerisinde bulunan firmalar birbirlerinden alış veriş yaparlar. birbirlerinin reklamlarını yaparlar. tek başlarına olsalar 100 lira kazanacakken bu reklamlar sayesinde 100, 200, 300, 500 belki de 1000 lira kazanırlar. çünkü ekosisteme dahil olan birisi kendisi ayakkabı satmasa bile ayakkabı arayan birini ekosistem içerisinde ayakkabı satan kişiye yönlendirir. sistem içerisinden başkaları da ona yönlendirmeler yapar. ya da sisteme dahil olan biri işlerini büyütmek için finansa ihtiyaç duyduğunda sistemdeki kişiler ona yardım eder. zamanı gelince o da sistem içinden başkasına yardım edecek. çünkü sistem içerisinden ali ya da veli'nin kazanmasından ziyade sistemin toplam büyüklüğü önemlidir. küçük bir sistemin büyük adamı olmaktansa, büyük bir sistemin küçük adamları olmak onlara güven vermektedir. hem kazanç çok daha fazladır.

    size bir şeyler çağrıştırdı değil mi? evet, bir zamanlar cemaat de aslında ticari bir ekosistemden ibaretti. şimdilerde ise cemaatin ikiz kardeşi olan malum grup bunu güzel bir şekilde sürdüyor. üstelik bu ekosisteme devletin tüzel kişiliğini de kattılar.

    ama ülkemizdeki tek ekosistemler bunlar da değildir. mesela çocukluktan beri yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen 10 tane mahalle arkadaşının büyüdüklerinde bir kısmının sanayide bir kısmının da çarşıda esnaf olduğunu düşünün. bu canciğer arkadaşlar birbirleriyle bu tarz ticari ilişkiler kurmuşlarsa bu da bir ticari ekosistemdir.

    2000'lerin ortalarına kadar bir tenis kulübü furyası vardı. işte o tenis kulüplerinde boy gösterenlerin çoğu aslında ticari bir ekosisteme dahil olmaya çabalıyordu.

    ya da rotary ve lions tarzı oluşumlar, onlar da aynı şekilde. renklerine gönül verdiğiniz spor kulüpleri de aynı şekilde birer ticari ekosistemdeen ibarettir.

    ticari ekosistemlerin olmazsa olmaz özelliği ise, para ve ticaret dışında başka bir birleştirici çimentolarının olmasıdır. bu bazen bir derneğin milli davası olur, bazen de bir cemaatin dini çimento yapması olur. canciğer arkadaşların ortak paydası onların mezara kadar süreceklerine inandıkları dostluk anlayışıdır. bazen bir takımın renkleridir çimento. bazen de başka idealler söz konusudur. bazıları bu birleştirici çimentoya saf duygularla inanırken bazıları da inanırmış gibi yapar ve ekosistem sayesinde ticaretini büyütür.
hesabın var mı? giriş yap