3 entry daha
  • açılın entelektüel bir bilgi de ben vereyim. osmanlı'da bir baba çocuklarına kızım ve oğlum derdi, şu an bizim de yaptığımız gibi. buraya kadar her şey tamam. ama biz cinsiyet olarak kullanıyoruz bunları, onlar bir de etiket olarak kullanırdı. birinin kız olması sevişmemiş olduğu anlamına değil, evlenmemiş ve babasının kızı olduğu anlamına geliyordu.
    oğlan olan bıyığı sakalı çıkınca oğlanlıktan çıkardı. kız için durum farklı. evlenince kadın olurdu. lakin şöyle bir durum var. kadın ve erkek seks yapmışlar isimleri değişmiş demek değil. kadının tek başına bir hiç olduğunu ya birisinin kızı ya da birisinin hatunu/kadını olarak var olduğunu anlıyoruz. evlenmeden önce babasının malı, yani kızken, evlendikten sonra evlendiği adamın malı, yani kadını, yani hatunu, her neyse o oluyor. zira, boşanıp babasının evine dönerse tekrardan kız deniyor, kadın denmiyor. bunlar kadının aldığı rollere göre üzerine yapışmış isimler. bizim çağımızda sıkıntılı.

    edit: ekleme yapayım. yani ayrım şurada: birinin karısı mısın, yoksa birinin kızı mısın? kime tabiisin, babana mı kocana mı? kadın birey olmadığı için başka bir seçeneği yoktu. evlenince statüsü değişiyordu o kadar.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap