5 entry daha
  • dostlar;

    kaçılın, ben geldim. siyasi analiz yapcam. hepiniz bana odaklanın... focus on me...

    çin halk cumhuriyeti'nin suriye'ye girmesi, suriye arap cumhuriyeti-rusya federasyonu-iran üçlüsüne destek atmasıdır. yeni bir dünya savaşının cepheleri de oluşuyor böylece. proxy war kavramının işe yaramadığı bir dönemde, vekilleri değil, devletler karşı karşıya geliyor. şimdilik, türkiye, "kahraman öso, aslan öso, kaplan öso... tut şunu öso" söylemi ile bu savaş işini semi-proxy bir şekilde götürmeye çalışıyor, ama türkiye-suriye arasındaki direkt sıcak çatışmanın da ihtimali artıyor.

    peki, çin'in suriye pastasına zıplaması, abd'yi korkutur mu?

    somut duruma göz atak...

    rusya’nın suriye’ye girmesi sonrasında, abd sahada hem istediğini aldı hem de kaybetti. "rojava"’yı (kamışlı'yı), "rakka"’yı ve "deyr ez-zor"’un kırsalını elde etti. bunlar abd'nin kazanımları. emperyalist abd'nin elinde artık istediği gibi oynayabileceği bir kürt bölgesi (kürt milliyetçilerinin çöktüğü bölge) var. hani az buz da değil. suriye topraklarının %25’i, tarım alanlarının %40’ı, barajları ve petrolünün de %70’i kürtler aracılığıyla abd denetiminde. yani, suriye ekonomisinin önemli kaynaklarına abd konmuş durumda.

    çin ve rusya ise geri kalanında. yani, çin, petrol pastasının %30'unu ve tarım alanlarının %60'ını suriye arap cumhuriyeti (=egemen devlet) ve rusya (=emperyalist devlet) ile paylaşmak durumunda. tabii ki, gerçek amacı bu olamaz ve kimse de bu kaynakları sahaya yeni giren çin ile paylaşmaz.

    o zaman, çin helk republikası ne yapacak?

    bence kürt bölgelerinin elindeki bölgelere de sermaye aktarımı yapacak, o bölgede de askeri olmasa bile ekonomik anlamda at koşturmaya çalışacak. en azından bir süre için. çin helk republikası, askeri bir güç olarak, iran, suriye ve rusya'nın yanında abd ile bu topraklar üzerinde hesaplaşma noktasına gelir mi, bilinmez; ama, orta vadede yeni süper güç çin'in bölgedeki varlığı emperyalist abd'nin hegemonyasını sarsar.

    diyorum ki, çin helk republikası, önce ekonomik olanakları ile kürtlerin konduğu bölgelere girerken, diğer yandan da askeri bir güç olarak bölgedeki varlığını güçlendirir.

    abd'nin korkacağı nokta, çin'in ekonomik atakları...
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap