18871 entry daha
  • evrim teorisi, hepimizin az çok bildiği üzere iki temel dinamiğe dayanmaktadır. bunlardan biri doğal seleksiyon, diğeri ise türlerin mutasyona maruz kalmasıdır. doğal seleksiyon, halihazırda gözlemlemeye imkan bulduğumuz bir olgu iken; mutasyon konusu oldubitti tartışmalara konu olmuştur. mutasyonun büyük ölçüde zararlı olduğu, faydalı denebilecek mutasyon örneklerine ise pek rastlanmadığı genel anlamda dile getirile gelmiştir. gerçekten öyle mi peki. türü başkalaştırmaya ve başkalaştıktan sonra yeni bir türün hayatta kalmasına yetebilecek bir mutasyona şahit olmak mümkün değil mi? mümkün. şöyle ki, "benekli kerevit" denilen ve otuz yıl öncesine kadar yeryüzünde var olmayan elimizde yeni bir türümüz var. ve hazır olun, bu tür bir mutasyon sonucu oluştu ve hayatını devam ettirmeyi sürdürdü. hem de nasıl bir azimle.

    kerevit, basit anlamda anlatacak olursak, on ayaklı kabuklu türlerinin ortak adıdır. bizim "mutant benekli kerevit" ise, dna'sındaki bir mutasyon sonucu tek başına üreyebilen tek bir dişiye dayanmaktadır. peki "mutant benekli kerevit" nasıl dünyaya geldi.

    her şey 1990'lı yıllarda almanya'daki bir evcil hayvan dükkanında başlamış. florida'ya özgü bir tür olan pullu kerevitin bir dişisi ek bir kromozom dizisiyle dünyaya gelmiş (bilimsel olarak burayı tam anlayamadım, biyolojiden anlayan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim). böylece erkeği olmadan üremeye başlamış. bu dişiden doğan kerevitler de her seferinde yüzlerce yumurta üretmeye devam etmişler.

    ancak yeni tür sadece bir kaç ay içinde aşırı bir şekilde türeyince, insanlar benekli kerevitleri avrupa genelindeki göllere bırakmışlar. madagaskar'da da ucuz bir protein kaynağı olarak ülkeye getirilen kerevitler şu anda yerli türleri tehdit eder hale gelmiş.

    görüldüğü üzere yaşam bir şekilde yolunu bulmaya devam ediyor.

    kaynakça:

    http://www.hurriyet.com.tr/…-istila-ediyor-40739887
    https://www.nytimes.com/…rayfish-clones-europe.html
    https://www.theguardian.com/…e-earth-cloning-itself
    http://bgr.com/…rbled-crayfish-marbled-new-species/
22741 entry daha
hesabın var mı? giriş yap