18875 entry daha
  • 1988 yılında yaşlı bir adam, bir televizyon programı için davet aldı. kendisinden seyirci olması isteniyordu. o sırada 79 yaşına gelmiş olan bu yaşlı adam daveti kabul etti ve büyük bir tiyatrodan çevrilmiş stüdyoya gitti. karısının yardımıyla en öndeki sıranın bir kenarına oturdu. salon oldukça kalabalık idi. that's life adında bir programa çağrılmıştı yaşlı adam ve sunucu esther rantzen adlı bir kadın idi.

    program başladı ve sunucunun hemen arkasında slaytta bir defter belirdi. adamın yaşlı gözleri bu defteri ilk başta net göremedi, gözlüğünü sildi. bu sırada sunucu defterden bazı isimleri okuyordu....derken defterin sahibinin adını söyledi.

    bu defterin sahibinin nasıl bir kahraman olduğunu anlattı, defterde isimleri yazan çocukları nasıl kurtardığını anlattı.

    yaşlı adam duygusallaşmıştı. çünkü, kendisinin neden çağrıldığını anlamıştı. defterin sahibi kendisi idi ve karısı yıllarca evlerinin tavan arasında gizli kalan ve içinde isimlerle fotoğraflar olan bu defteri tesadüfen bulmuş, ona bir süpriz hazırlamıştı. adam spikeri yaşlı gözlerle dinlemeye devam etti.

    ama asıl süpriz spikerin defterde ismi yazan kimse salonda varsa ayağa kalkmasını söylediği andaydı.

    salonda bir anda herkes ayağa kalktı. tam 669 kişi.

    defterde adları yazan bu 669 kişi, 1938 yılında küçük birer çocuk idi...büyük bir kısmı yahudi idi ve hepsinin anne babası auschwitz kampına götürülmüş ve hepsi ölmüştü.

    sir nicholas george winton isimli bu adam, alman işgali altındaki çekoslovakya'dan çoğu yahudi olan bu 669 çocuğun kurtarılmasını sağlamış, onları güvenli bir şekilde nazi işgalinden kaçırmış, güvenli bir şekilde ingiltere'ye ulaşmasını sağlamış ve onlara mensubu olduğu humanitarian derneği aracılığı ile aileler bulmuştu. 50 yıldır kimsenin bilmediği bu sır eşi sayesinde ortaya çıkmıştı.

    yaşlı adam o gün kurtarmış olduğu 669 adet çocukla yan yana oturuyordu. şimdi büyüyen o çocuklar ona teşekkür etmeye gelmişlerdi.

    o anlar için: https://www.youtube.com/watch?v=ziibtp0spea

    2014 yılında çek cumhuriyeti tarafından ülkenin en büyük onur ödülü olan beyaz aslan onur ödülü ile ödüllendirilen ve ingiliz schindler'i olarak bilinen nicholas winton 2015 yılında, 106 yaşındayken hayatını kaybetti.
22760 entry daha
hesabın var mı? giriş yap