930 entry daha
  • 447435 km² ülkeyi 2 günlük seyahatiyle genelleyenlerin verdiği aydınlatıcı (!) bilgilere bakmadan gidip görmeniz gereken ülke. mesela interneti ucuz değil, demiryolu sistemi gelişkin/ucuz değil, insanları mutsuz değil, hayat türkiye’dekinden daha monoton değil, intihar oranı ise hiç yüksek değil. götünüzden istatistik uydurmayın. hele ırkçılık nasıl gözlerden akabilir bilmiyorum, bari önce oturumu alıp gelseydin de işgücü piyasasında tutunamayıp ırkçılık diye ağlasaydın.*

    edit: şu makalenin yazarlarından biri benim hocam, kendisiyle bu konuyu ders kapsamında da incelemişliğimiz var. çalışmanın detaylarına hiç girmiyorum, bulgular şuna işaret ediyor: isveç'te iş başvurusu yapıyorsan ve ismin ortadoğulu bir isimse, seninle aynı donanımlara sahip bir isveçliye göre daha az geri dönüş alıyorsun, iş bulma şansın çok daha düşük oluyor. buna benzer sonuçlara işaret eden daha birçok çalışma var. isveç'teki ayrımcılığa yalnızca bir alandaki bir örnek.

    ama isveç'te sorsan kimse ırkçı değildir, her yer refugees welcome, her yer kibarlıktan ölüyor. çünkü kültürleri böyle, pasif agresifler. dolayısıyla isveç'te sokakta dolaşırken görebileceğin, "gözlerden akan bir ırkçılık" yok. ırkçılık burada yaşadığın zaman, iş ararken, dillerini konuşamadığında, toplumun bir parçası olmaya çalıştığında, isveçli'nin bir saat emek vererek elde edeceği her şeye ulaşmak için en az beş saat emek vermen gerektiğinde var. ama bunu 3 günlük gezide göremezsin ya da seni şirketin türkiye'den tüm bürokratik süreçlerini hallederek belirli bir süre için getirmişse neler olup bittiğini anlamadan gül gibi vaktini geçirip dönersin.

    ama isveç'te normal, sağlıklı bir sosyal ortamda isveç'in göçmen politikasını bile eleştirecek olsan ırkçı, nazi damgası yersin ve dışlanırsın, işinden olursun vs. dolayısıyla insanlar bunu göze alamaz. alt-right'çı, neonazi gerizekalılardan söz etmiyorum.

    hayat felsefesi olarak ad hominem'e gönül vermiş biri şu aralar bana kişisel bir konudan dolayı takıntılı, yazdığım tüm alakasız içerikleri bulup çarpıtarak "aneliz" etmeye çalışıyor. bu entry de bu kapsamda götten anlaşıldığından diğer okuyuculara belirtmek isterim ki, şu yazdığımdan "isveç'te ırkçılık yok" gibi bir anlam çıkmıyor, bu şekilde algılayan net gerizekalıdır.
1481 entry daha
hesabın var mı? giriş yap