113 entry daha
  • 2007 yılında piyasaya sürdüğü private blend serisi ile parfüm dünyasını baştan ayağa değiştirmiş modacı. o serinin içinde piyasaya sürülen 4 büyük parfümü(oud wood, tuscan leather, noir de noir ve tobacco vanille) 11 yıl sonra bile kış parfümü alınmak istendiği zaman ilk akla gelen parfümler arasında ve piyasadan kalkmadıkları veya yeni gelen regülasyonlar ile performansları daha da düşmediği sürece akılda kalacağa benziyor.

    yukarıda bahsettiğim parfümlerin başarısının altında ise daha önce bir çok parfümcünün yapmaya cesaret edemediği etse bile başaramadığı doğuya dönme yatıyor. mesela 90lı yılların efsane parfümleri le male ve adg, avrupa veya amerikan vatandaşlarının alışık olduğu notaların dışına çıkmadan yenilikler getirmişti. adg fresh parfümler için yeni bir başlangıç noktası olmuşken, le male vanilya tabanlı parfümlerin de gayet erkeksi olabileceğinin modern kanıtlarından olmuştu. ancak bu parfümler piyasada bir devrim yapmaktan çok uzaktaydı.

    2007 yılında ise tom ford piyasaya sürdüğü seri ile insanların daha önceden batı ülkelerinde yaşayan insanların çok alışık olmadığı notaları(gül ve oud) parfümlerinde kullandı ve bu alanda başarı yakaladı. oud wood ile beraber popülaritesi artan oud günümüzde bir çok parfümde kullanılıyor ve neredeyse odunsu parfümler için vazgeçilmez bir nota haline gelmiş durumda. hatta bir çok kişinin favori notası oldu. bence bunu tom ford'a borçluyuz. 2007 öncesinde oud kullanan başarılı parfümlerin çoğu günümüzde kullanılmayacak kadar eski moda kalmış durumda ancak oud wood tazeliğini hala koruyor.

    gül ise tom ford öncesi dönemde kadın parfümlerinin kokusu olarak gözüküyordu ve popüler olan erkek kokularında mevcut olmasına rağmen uzman olmayan bir burnun anlamasının mümkün olmayacağı derecede az kullanılıyordu. tom ford noir de noir parfümü ile gül notasını erkeklerin de sevebileceği bir nota haline getirdi. çikolatamsı aromalar ile harmanlayarak yeni bir baştan çıkarma kokusu yarattı. şu anda bir çok marka erkeklere yönelik gül parfümleri üretiyor ve hatta kadın parfümü olarak piyasaya çıkan gül bazlı parfümler erkekler tarafından kullanılıyor.

    son olarak tom ford'un efsanesi ve en bilinen kokusu tobacco vanille. bence markanın gerçekten devrim niteliğinde olan ve tuscan leather efsanesi ile birlikte en çok kopyalanmaya çalışılmış parfümü. erkek parfümlerinde şekerli veya hafif kokulara eşlik eden tobacco ile yine diğer notlara eşlik eden vanilya notalarını birleştirerek ne aşırı tatlı ne de aşırı acı olan bir parfüm yarattı. bu dönem sonrasında tatlı tobacco kokular ve vanilya kokuları iyice popüler oldu ve hatta tütün-vanilya karışımı parfümler insanların gece dışarı çıkma kokusu haline geldi. ben de kendi imkanlarımla yaptığım bu karışımı araba kokusu olarak kullanmaya başladım.

    kısacası parfüm tarihini değiştirmiş ve yön vermiş bir modacıdır kendisi. kadife ceketlerine, takım elbiselerine, ayakkabılarına, güneş gözlüklerine ve özellikle parfümlerine hayran olan birisi olarak yeni çıkardığı saat koleksiyonunu alamayacak olsam bile canlı olarak görmeyi çok istiyorum. işini en iyi yapan modacılardan ve bana göre tarihin en iyi modacısı.(erkek ürünlerine dayanarak söylüyorum)
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap