8 entry daha
  • kesinlikle çok enteresan bir konu. hakkında an itibari ile kaynağını gösterebileceğim bilgiye sahip değilim ancak bir tarih şöyle bir şey okumuştum konuya dair;gelişmiş ekonomi kabul edilen batı toplumlarının tamamına yakınında geriye dönük bakıldığında trendin çalışmak isteyen nüfus sayısının mevcut iş sayısından daha hızlı arttığı yönündeydi. avrupa toplumlarında belki bu şu an dengeye gelmiş olabilir nüfus artışının durması veya neredeyse duracak olmasından dolayı. buna örnek mesela welfare den yararlanan insan sayısının git gide artıyor oluşu; hem emeklilik yaşının hem yaşam beklentisinin buralarda git gide yükseliyor oluşu.

    bir başka mesele ise bu trendlerin batı ve doğuda farklı ilerliyor oluşu. mesela üretim uzak doğuya kaydığında batıda iş azalırken doğuda iş artıyor. otomasyon batıda ilerlese batının alt tabakası işsiz kalacak, doğuda ilerlese bu sefer oradaki çok büyük bir nüfus işsiz kalacak. yani çok büyük küresel çapta etkileri olabilir.

    bu otomasyon ile çok önemli bir başka konuda bunların hem üretiminin hem çalışmasının enerji ile olacağı. onun da şu an nereden geldiği, ve gelecekte nerelerden geleceği belli.

    yukarıda yazdıklarım içinde yanlışlar olabilir ama neticede buradan çıkarılacak birkaç sonuç var;

    1- önümüzdeki birkaç on yıllık süreç içerisinde nüfus planlaması çok çok önemli
    2-temel ihtiyaçlar bakımından tamamen dışarıdan bağımsız olmak önemli ki işsizlik de bir zıplama olsa dahi ülkeler insanlarını besleyebilsin
    3-ucuz ve yenilebilir enerji kaynakları çok önemli

    veya bertrand russell ın ın praise of ıdleness başlıklı yazısında söylediği gibi herkes şimdikinin yarısı kadar çalışırsa iş sayısı 2 katına çıkar. bence en güzeli bu olur :)
103 entry daha
hesabın var mı? giriş yap