146 entry daha
  • hq sistemini kaldırıp yerine getirilen ordu mekaniği yalnızca çoluk çocuğu eğlendirir. neredeyse mobil oyun mantığı ile kodlanmış ve gerçekle alakası olmayan bir ordu yönetimi beni tatmin etmiyor.

    eski hoi serilerinde gerçekten bir orduyu kontrol ediyor gibi hissediyordum. bunda hissedemiyorum arkadaş. vermişler major ülkeler için on tane general, orduları bunların kontrolüne bırakıp iki-üç generalle koca savaşı idare ediyorsun. yine mobil oyun mantığı ile bazılarını 24 tümenle sınırlamışlar. niye lan? amaç ne? gerçeğin neresinde var von manstein'a 24 tümen kontrol edebilirsin, fazlasını istiyorsan yeteneklerini kaybedersin demek.

    ben eski sistemi istiyorum arkadaş. barbarossa sırasında alman ordusunu parçalara ayırıp 3. ordular grubu halinde rusya'yla savaşmak istiyorum. genelkurmay başkanını kendim atayayım, varşova'daki karargahından ordular grubunu komuta etsin. ordular gruplarının saha deneyimi zayıf karargah mareşallerinden oluşmasını istiyorum. onun içindeki her ordunun komutanını atayayım, bu ordu komutanları kolorduları 100-200 km gerideki karargahlarından idare etsinler. kolorduları ortalama korgenerallere bırakayım mesela. kendi zihnimdekileri oyuna yansıtabilmek için panzer orduları, panzer kolorduları dizayn edeyim. bunların başına guderian'ı vermek istiyorum. mecbur muyum ben koskoca guderian'ı 24 tane ne işe yaradığı belli olmayan tümenlerin başına atamaya? tümenlerin komutanı bile yok, ona hiç değinmiyorum.

    savaş başında hadi diyelim 48 tane motorize-panzer tümeni ürettik. bunları 24/24 bölüp birini rommel'e, diğerini guderian'a verdim diyelim. von manstein'a ne vereceğim ben? von kleist, von kluge, model neyi yönetecek? arta kalan 3-5 artık tümeni mi? e piyadeyi zaten rundstedt yönetiyor. koca savaş 3 generalle idare ediliyor. bilmeyenler olursa söyleyeyim, eski hoi serilerinde binlerce general vardı. kuzey afrika'da ingilizleri perişan eden panzer tümeni sıradan bir tuğgeneral birkaç sene içerisinde ordu komutanı olacak kabileyete erişebilirdi. hepsini yok etmişler. tekrar söylüyorum, bu mobil oyun zihniyetidir. utanmasalar 2 dolar karşılığında x10 skill general satacaklar bu zihniyetle. eski hoi serilerini oynamamış, bu sistemi beğenen kişiler sakın eleştirmesin. zira ne demek istediğimi anlayamazlar.

    gelelim diğer meseleye. ordu dizaynı. burası daha salakça bir şey olmuş. neymiş? karada xp kazanacakmışım da bu puanlarla yeni tümenler dizayn edecekmişim. bu ne oğlum şimdi? sıfırdan bir tümeni dizayn etmenin masrafı 100'den fazla xp tutuyordu son oynadığımda. ihtiyaçlarıma göre 50 çeşit tümen dizayn edemez miyim ben? neden bütün oyun boyunca aynı tip piyade tümenini idare etmek zorundayım? bunlara ekleme yapılabiliyor deyip de kimsenin canını sıkmayın. başka bir şey anlatıyorum. savaşın başında bir tümende 3 top tugayı olup, yıllar sonrasında o tümende 8 tane top tugayının olması meselesi değil bu.

    ben ağır fortlar ve silahlarla tahkim edilmiş cebelitarık'a standart dizayn edilmiş tümenlerle gitmek istemiyorum. orayı kuşatmak için bambaşka ağır silahlardan oluşmuş, vuruş gücü yüksek, taşınması ve başka cephelere nakledilmesi imkansıza yakın birlikler istiyorum mesela. rus savaşında hızlı hareket eden, vuruş gücü düşük soft birlikler oluşturmak istiyorum. garnizon birliklerinin bazılarında 3 top tugayı, bazılarında hiç olmasın, sadece anti air tugayları istiyorum. bazılarının fort savunmacısı olmasını istiyorum, bazılarının düşük kapasiteli savunma-hücum birlikleri olmasını istiyorum. bu şekilde ihtiyacıma göre yüzlerce tümen dizayn edebilirim ama edemiyorum. sebep? xp gerekiyormuş. sokarım xp'nize. o xp'ler 1944'te anca fullenir. o da fazla harcama yapmazsanız. açık seçik dayatma var bu oyunda. sana ne veriliyorsa onlarla harita boyama oynuyorsun. sonra gelip haiti ile world conquest yaptım dersin tabi. yaratıcılık sıfır olunca her siki yaparsın.

    diplomasi meselesine götümle bile gülemiyorum. 3 tane seçenek eklemişler, gerisi yok. bu oyunda istihbaratın olması için bakalım kaç euroluk dlc çıkarırlar. o da bilmem kaç seneye. kardeşim yapamıyor musun ya üç-beş seçenek. illa pat küt dalmam mı gerekiyor? veya bir diplomatik olayın gerçekleşmesi için oyun tarafından kodlanmış standart focuslar veya eventlar mı gerek? nerede benim yaratıcılığım? yine harita boyama meselesi. hele bir de bu oyuna political power diye bir şey eklemişler tam gülünç. yine mobil oyun zihniyeti. lan niye bu salak puanlara ihtiyaç duyuyorum ben? istediğim an goering'i görevden alıp speer'i getiririm. şartlar o an kimi gerektiriyorsa onu uygularım. mecbur muyum ben amk oyununda puan beklemeye?

    durun daha bitmedi. bir oyunda olabilecek en salakça şeyi söylüyorum. bu oyunun eski serilerini oynamış dostlarımın kemikleri sızlayacak. az önce bahsettiğim political powerlar vardı ya, işte onlarla salak bir şekilde dünyanın içine edebiliyorsunuz. 1936'da abd'ye boost party butonuna tıklıyorsunuz, abd 2 sene sonra yeni bayrak altında faşist. ingiltere'ye yapıyorsun, 2 sene sonra oswald mosley faşist britanya'nın başında. kendi iradenizle rejim değişimi elbette güzel bir özellik. ben isteğimle hitler'i gönderip kaiserreich ilan edebilirim ama hitler'in 2 sene boost yapmasıyla koskoca raja britanya'ya isyan edip iç savaş çıkaramaz arkadaş. dünyanın hiçbir liderinde böyle bir diplomatik güç yok. hele bir mosley'i desteklesin hitler. yakasından tuttuğu gibi hapse atmalı ingilizler. ama bu oyunda bu var mı? yok. haritayı boya tatmin ol.

    bunun dışında eski serilere oranla başarılı olan tek şey üretim kısmı. oldukça başarılı ve güzel düşünülmüş. önce malzemeyi üret, bu malzemeleri ihtiyaç dahilinde elindeki birliklere dağıt. işin gerçeğe yaklaşan tek kısmı bu olmuş. teknoloji kısmı da oldukça iyi. en azından onu pek bozmamışlar. oyna, başarıya ulaştıkça tatmin ol mantığı ile üretilmiş hayal kırıklığı bir oyun. ama yaratıcılık sıfır. zihninde bitmek tükenmek bilmez stratejileri uygulama imkanın sıfır. kısıtlı birimler, mekaniklerle gayet sıradan işler yapıyorsunuz. o battle plannerlar ile blitzkrieg falan yapamazsınız. allahtan bunu manuel olarak kullanma seçeneği eklemişler.

    ha bu arada unutmadan, bu oyunda bir hammadde durumu var ki tam allahlık. bir de ihracat-ithalat meselesini +8 oil karşılığında 1 sivil fabrikanı devret modeliyle halletmişler. bunu tasarlayanı da, bunu yaratıcı bulup kabul edeni de allaha havale ediyorum.

    bu entry oyunun eski deneyimini yaşayan oyuncular için yazılmıştır. oyun çıkmadan önceki entryim de burada. ilk kez oynayıp beğendiyseniz ve keyif aldıysanız ciddiye almayın. yapımcıların belirlediği mekanikler ve puan toplama üzerine yapıldığı için gerçekçilikten uzak buldum ve böyle oyunların temel özelliği gerçeğin kuralları ışığında size tarihi baştan yazma fırsatı vermesidir. hoi4 bundan tamamen uzak.
548 entry daha
hesabın var mı? giriş yap