• amsterdam'da bulunan, adini hollandali tasarimci gerrit rietveld'den alan, hollanda'da ki en unlu guzel sanatlar akademisi (egitim tarzi dolayisiyla en farklisi da denilebilir).

    diger sanat akademilerinden farkli olarak devlete bagli olmayan, ozerk bir akademidir. bu da egitim programini ve sistemini kendilerinin belirleyebilecegi bir ozgurluge sahip olmak istemelerinden dolayidir. hollanda sanat dunyasina kazandirdigi sanatcilar ve izledigi egitim politikasi dolayisiyla, guzel sanatlar akademileri arasinda farkli, daha ozgur ve anarsist bir yapiya sahiptir. herkesin yorumladigi tabirle bir conceptual (kavramsal) guzel sanatlar okuludur (devlete bagli olmamasi okulu finans ve teknik olanaklar acisindan sinirlasa da, verdigi egitim tarzi ve ogrencilerini imkansizliklar arasinda cozum uretmeye yonlendirici dusunce yapisi ilgi cekicidir).

    70'li, 80'li yillarda izledigi egitim sistemi, ozgur dusunce tarzi ve hollanda sanat dunyasina basarili isimler sunan gorsel sanatlar bolumu ile unlenen okul, 90'li yillardan itibaren daha basarili ve populer olan grafik tasarim bolumuyle ilgiyi cekmektedir (kendi okulum ve bolumum diye soylemiyorum! :-) ).

    okulun bu yapisi bir cok ogrencinin dikkatini cekmektedir ve ozerk yapisindan dolayi ogrencilerinin buyuk bir kismi (nerdeyse % 40'a yakini) yabanci kokenlidir. bu da okula diger akademilere nazaran daha uluslararasi bir hava vermektedir, oyle ki derslerin cogu hollandaca yerine ingilizce gorulmektedir! (son yillarda akademide okuyan turk ogrencilerin sayisinin belli bir oranda artmasi da ilgi cekici bir faktor. bu da belki ilerde uluslararasi sanat dunyasinda daha cok turk sanatcisinin isimlerini duymamizi saglar umarim).

    okulun 4 yillik sanat egitiminden sonra, master duzeyinde iki yillik sanat egitimi sunan (post graduate art education) sandberg enstitusu bolumu de bulunmaktadir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap