2 entry daha
  • türkiye dahil; ingiltere, almanya, italya, fransa, macaristan, çek cumhuriyeti, yunanistan, japonya, finlandiya, abd ve diğerleri gibi, gelişen ve şehirleşen her ülkede:

    1) eğitim süresi uzar ve insanların iş hayatına atıldığı yaş büyür.
    bundan 15-20 yıl öncesine kadar türkiye'de lise eğitimi ebeveynler tarafından yeterli görülürken, şu anda üniversite eğitimi almamış olmak yetersizlik olarak görülüyor. dolayısıyla, gençlerin hayata atılıp çalışmaya başlamaları en erken 24-25 yaş aralığında oluyor.

    2) evlilik yaşı ortalaması hem kadın, hem de erkeklerde artar.
    şu anda hayata atılma yaş ortalaması 24-25 civarı olduğu için, ilk evlilik yaş ortalaması da 30'lara yaklaşmış durumda. bundan 15-20 yıl önce ilk evlilik yaş ortalaması 20'li yaşların başıydı.

    3) evliliklerde yapılan çift başına çocuk sayısı ortalaması 2'nin altına düşer.
    türkiye'de 20 yıl öncesine kadar çift başına yapılan çocuk sayısı 3 ve üzeri iken, şu anda özellikle şehirleşmiş eğitimli nüfusta çift başına yapılan çocuk sayısı 2'nin altında ve çoğunlukla 1 çocuk civarında.

    4) nüfusun yaş ortalaması yükselir.
    türkiye'de 20-30 yıl öncesine kadar yaş ortalaması 25'in altında ve genç bir nüfus varken, şu anda yaş ortalaması 30'un üzerine çıkmış durumda ve orta yaşlı bir nüfusa sahibiz.

    buna halk arasında olmasa da, bilimsel literatürde "demografik geçiş" adı verilir. siyasi, politik vs gibi durumlarla ilgisi yoktur. şehirleşen her ülke bunu yaşar. finlandiya'da da olsanız, türkiye'de de olsanız bu böyledir.
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap