• sayı hissi gibi terimlerin tanımı çok açık olmamasına rağmen, bu terim 1980’lerin sonlarında kullanılan popüler bir terimdi. howden, sayı hissini “sayılar ve birbirleriyle ilişkilerine yönelik doğru bir sezgi” olarak tanımlamıştı. “sayı hissi, çeşitli bağlamlarda sayıları görselleştirme ve geleneksel algoritmalarla sınırlandırılmayacak yaklaşımlarla sayıları ilişkilendirmenin yapılabildiği sayı araştırmalarının bir sonucu olarak aşamalı bir şekilde gelişir.” bu tanım hala en iyi tanımdır.

    sayı hissi, john a. van de walle’nin de yazarı olduğu `elementary and middle school mathematics-teaching developmentally` kitabında şu şekilde de tanımlanmıştır: “sayı hissi, öğrenciler sayının büyüklüğünü anladıklarında, sayılar hakkında düşünebilmenin ve onları temsil edebilmenin birçok farklı yolunu geliştirebildiklerinde, sayıları bir referans noktası olarak kullanabildiklerinde ve sayılar üzerinde işlemlerin etkisine yönelik doğru algılar oluşturduklarında gelişir.”

    sayı hissi çocukluktan itibaren geliştirilebilirdir. örüntülü kümeler, bir fazlası bir eksiği, sayıları 5 ve 10’a göre konumlandırmak, parça-bütün ilişkileri erken çocukluk döneminde sayı hissinin gelişmesinin temel yöntemlerindendir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap