4 entry daha
  • sebebi ingiltere ekonomisindedir. ingiltere birinci dünya savaşı sırasında ulusal gelirinin %136'sına denk gelecek kadar borçlanmıştır. 1919'dan itibaren ciddi grevler yaşanmıştır ve 1921 yılında işsizlik o güne kadarki rekorunu kırmıştır.
    bunun yanında savaş sırasında ingiltere toplumu da ciddi bir dönüşümden geçmiştir. kadınlar, işçiler vb. ezilen gruplar savaş sırasında güçlenmişler ve demokratik taleplerini arttırmışlardır.
    bu nedenlerle ingiltere, anadoluyu yunanistan aracılığıyla tutmaya çalışmış ama yunanistan savaşta yenilince de bu hedef çıkmaza girmiştir. yukarıda sayılan nedenlerle de ingiltere kendisi bir savaş yürütecek durumda değildir.

    edit: evet doğru çanakkale kurtuluş savaşının parçası değildir ama ikisi de anadolu için birinci dünya savaşının parçalarıdır. kurtuluş savaşını birinci dünya savaşından ayıramayız çünkü türk yunan savaşı yoktan var olmamıştır. bu nedenle çanakkale de ayrı düşünülemez. aşağıdaki arkadaşın da söylediği gibi ingiltereyle sıcak çatışma olmasa da, ingilizlerin bütün planları vekilleriyle savaşılarak boşa çıkarılmıştır.

    çanakkale sırasında padişahın yönetimde olması da bir şey ifade etmez. vahdettinin askeri bir yeteneği yoktur. o yüzden bu cephede batılı kaynakların da kabul ettiği üzere mustafa kemal etkili olmuş, askeri yeteneğini göstermiş ve bu parlama sayesinde de anadoluda örgütlenmiştir. ve evet, bunu da kabul edin artık o hiç kimsenin sevmediğini iddia ettiğiniz mustafa kemal halkın desteğini ciddi şekilde arkasına almıştır. eğer almasa halkın da destek verdiği bir darbeyle indirilirdi. o parlatmaya çalıştığınız hiçbir adam mustafa kemali devirmeyi başaramadı çünkü arkasında halk vardı. söylediğiniz gibi halkı ikna eden mustafa kemal değil de onlar olsaydı yönetimi de kolayca ele geçirirlerdi. madem o kadar yeteneklilerdi, o zaman mustafa kemal liderliğini sağlamlaştırmadan önce anadoluda örgütlenselerdi. neden örgütlenemediler acaba?
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap