4 entry daha
  • öncelikle (bkz: more electric aircraft)*

    'elektrikli ucak' denince beklenti tamamen elektrik ile ucan bir ucak ise bunun gerceklesmesi acisindan daha cok uzun yillarin oldugunu soylemek yanlis olmaz.

    gunumuz teknolojisi ile ucaklarin ucmasi motorlarina pompolanan kerosen vasitasi ile gerceklesmektedir. ucaklarda kullanilan bu yakitin icerigi de uluslararasi havacilik kurumu araciligi ile belirli oranlarda olmalidir, yani benzinci memmet abey'den kerosen bulsaniz bile ucaginiza bunu koymayin, motoru bogarsiniz*. kerosen'in yakilmasi ile elde edilen verim %60 civarlarini gecmemekle birlikte dogaya karbondioksit (co2) ve nitrojen dioksit (no2) salinmasina yol acmakta ve cevre icin son derece zarari bulunmaktadir. fakat bahsedilen dusuk verime (%60) gore bile bu fosil yakit yerine tamamen elektrik kullanilmasi icin gececek sure bir hayli uzun olacaktir. bunun sebebi de ozellikle guc elektronigi * teknolojisindeki gelismelerin daha bu enerji ihtiyacini karsilayabilecek duzeye ulasmamasindan öturudur. zamanla gelisen teknoloji ile guc yogunlugu daha yuksek pillerin uretilmesi, daha kucuk boyutlu (dolayisiyla daha hafif) guc elektronigi devrelerinin (evirici*, transformatör* vs.) yayginlasmasi son tahlilde %100 elektrikle calisan ucaklara gecisi saglayacaktir.

    fakat bu demek degildir ki gunumuz teknolojisinde ucaklarda bir elektrifikasyon egilimi yoktur. takdir edilmelidir ki ucak bir karmasik sistemdir *. gunumuzde ucaklarin sorunsuzca calisabilmesi icin enerji gereken belirli bölumleri hali hazirda elektrifikasyon mentalitesi ile elektrik enerjisi kullanir duruma getirilmektedir. ornek vermek gerekirse gunumuzde airbus ve boeing'in görece yeni model ucaklarindaki (airbus a380, boeing 787) ortam kontrol sistemleri*, ya da kanat buzlanmasini önleyen sistemler * gibi sistemlerde elektrifikasyona gecis gerceklesmistir.

    more electric aircraft (daha fazla elektrik enerjisi kullanan ucak) konsepti özetle ucaklardaki pnömatik ve hidrolik sistemlerin yerine daha verimli olan elektrik gucunun kullanilmasi konsepti uzerine ilerlemektedir.

    ilgililer icin soyle bir alinti ile sonlandiralim.

    "recently, civil aviation industry is growing very rapidly (estimated at 5% per annum) thanks to the growth in world economics, international cooperation and tourism, etc. [1]. with the rising number of aircrafts in use, the consumption of fossil
    fuels would increase eventually, resulting in increased waste gas emissions, which have negative impact on the environment. ın fact, as reported in [2], co2 emission from aircrafts already account for about 3% of total global co2 emission and about
    12% of the co2 emission of all transportation sources. ın this event, it is for sure that aviation industry would contribute more to the global climate change if emissions are not properly limited.
    [...]
    therefore, with the advancement of power electronics and motor-drive system technologies, civil aviation industry is now pushing ahead with more electric aircraft
    (mea) technology. both airbus’ a380 and boeing’s 787, which are the latest large civil aircraft models, are incorporated with mea technology [14-15]. specifically, the hydraulically powered flight control actuators have been partially replaced by
    electrically powered actuators in a380 [14]; boeing 787 has embraced electric power for the environmental control system and wing ice protection system, which were originally pneumatic systems [15]. by replacing these functions with electric systems, b787 eliminated the requirement for bleed air to be extracted from the engine. the system efficiency is evidently increased and the fuel burn is reduced. [...]"

    ozetle sivil havayollari endustrisi senelik %5 gibi bir oranla buyumekte ve artan ucak sayilari dolayisi ile dogaya salinan karbondioksit ve nitrojen dioksit oranlari giderek artmaktadir. su anki durumda bile ucaklardan salinan karbondioksit miktari dunya uzerindeki karbondioksit saliniminin %3'une, butun araclardan salinan karbondioksit miktarinin ise %12'sine denk gelmektedir.

    iste bu sebepledir ki ucaklarin elektrifikasyonu kacinilmazdir. bunun sonucu olarak %100 elektrifikasyon gerceklestiginde sivil havayollarinin verimliligi de artacak, gecmisten gunumuze giderek dusen ucak biletleri fiyatlari daha da dusecektir.

    alintinin yapildigi arastirma icin:

    gelecegin elektrikli ucaklari icin elektrik sistemleri mimarisi arastirmasi
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap