• gündemimiz tarafından umursanmayan, direkt sağlığımızla ilgili bir konu. bu konu direkt bizim, sevdiklerimizin, çocuklarımızın, geleceğimizin konusu:

    * şeker fabrikalarının özelleştirilmesi toplumun her kesiminin karşı çıktığı bir uygulama. hangi gerekçe ile özelleştiriyoruz? herkes kazanıyor. bu üretimin kaybedeni yok. herkesin kazandığı bir ortama siz dinamit koyuyorsunuz. büyük bir kısmı sonra kapanacak. kapanmayacak diyorlar. biz birçok fabrikanın nasıl kapandığını gördük. amaç, nişasta bazlı şeker tüketimini teşvik etmek.

    * şeker fabrikalarını ziyaret ediyoruz. işçilerle beraberiz. mutlaka ve mutlaka korunması gerektiğine inanıyoruz. 1926'da ilk fabrika gazi mustafa kemal atatürk'ün döneminde kuruldu. osmanlı'da 1 kilo şeker üreten fabrika bile yokken. daha sonra atılan temeller var. özelleştirerek siz aslında bir anlamda cumhuriyetten intikam almaya çalışıyorsunuz. şeker fabrikalarına sahip çıkmak, cumhuriyete, emeğe, alın terine sahip çıkmak demektir.

    * bu süreci başlatan olay yeni değil. şeker kanunu çıktı. geçici 8. maddesi vardı. uluslararası kuruluşlar ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde bakanlar kurulu görev ve yetkilerini yeniden belirler. hangi uluslararası kuruluşla hangi anlaşmayı yaptılar? bugüne kadar bu konuda yapılmış tek cümle yok. ben başta recep bey, binali bey olmak üzere soru soruyorum. hangi uluslararası kuruluşlarla bir anlaşma yaptınız ve anlaşma metnini neden türkiye cumhuriyeti vatandaşlarından gizliyorsunuz? çıkın açıklayın.

    * bu madde anayasa mahkemesi'ne götürüldü. aym bu maddeyi iptal etti. dayandığı argüman ne? yasama yetkisi türk milleti adına tbmm'nindir. bu yetki devredilemez diyor. siz yaptığınız anlaşmaya göre düzenlemeler yapıyorsunuz. aym diyor ki, burada yetkili tbmm'dir. o nedenle ben bu maddeyi iptal ediyorum diyor. o uluslararası sözleşme yürürlükte biz merak ediyoruz. kiminle oturdunuz şeker politikasının geleceğini belirlediniz.

    * nişasta bazlı şekerin sağlık için ne kadar zararlı olduğunu hepiniz biliyorsunuz. binali bey kota getireceğiz demiş. zaten var kota. dünyanın en yüksek kotası. bazı ülkelerde de yasak. kansere, şeker hastalığına yol açıyor. nişasta bazlı şekerin insan sağlığına zararları konusunda çalışmaları var. yüzde 15 oranını uygulayan dünyada bir ülke var mı? bizim insanımızın hayatı bu kadar mı ucuz? biz şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşıyız. herkesin kazandığı bir düzeni sonuna kadar savunacağız.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap