6 entry daha
  • eski türklerin inancına göre, tengricilikte yeraltı aleminin efendisi. mitsel.

    yunan mitolojisindeki karşılığı "hades", sümerler'deki karşılığı "ereşkigal", mısır medeniyeti'ndeki karşılığı "seth", roma mitolojisi'ndeki karşılığı ise "pluton" olan türk mitolojisindeki kötülük ve yeraltı tanrısı.

    erlik şaman dualarında, üç dilimli tacı, boynuzları, kömür karası kıvırcık saçları ve domuz dişleri ile tarif edilir. ruhlar yeraltında erlik tarafından sorgulanır. erlik sadece demirden korkar. bu yüzden kara şamanlar yeraltı yolculuklarında giysilerinin üzerinde demirden plakalar, bıçak vs. bulundurur. (günümüzde ceset üzerine makas bıçak konması şamanizmden kalan bir ritüeldir).

    yeraltı alemi=yerlik/erlik, altayların bir yaradılış efsanesine göre, dünyanın yaradılışında tengri'ye karşı fenalık yapmış ve tengri onu ceza olarak yeraltı âleminin efendisi yapmıştır.

    türk mitolojisinde kötülüğün, ölümün, ölülerin ve yeraltının tanrısıdır.

    erlik; kötülüğü, hırsı, açgözlülüğü ve her türlü fenalığı sembolize eder. erlik kendi yaratılışı gereğince, kötü şeyleri seçer ve kötü işler yapmayı tercih eder. iyi şeylerin temeline ve köküne muhaliftir, kendiliğinden onlara karşı çıkar.

    not: konuyu merak edenler, uno harva'nın ''altay panteonu'' kitabını okuyabilirler.

    kaynak: arkeoloji dünyası
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap