• aydın engin’in 1967 yılında yazdığı tiyatro oyunudur. oyunu siyasi içerikli bir eserdir. bu oyunda engin, süleyman demirel’in başbakan olmasında abd’nin desteği konusunu sorgular ve döneminin siyasi yapısını eleştirir. engin’in oyununda, siyasi yapılanma ve yabancı ülkelerin türk politikası üzerindeki söz söyleme yetkisi eleştirilir.

    oyunun ilk adı çoban süleyman'dır. bir yandan samanyolu’nda oynuyor diğer yandan da gece sabahlara kadar prova yapıp bu yeni oyuna hazırlanıyorlar. üstelik para yine sorun. tuncel kurtiz, dayısından yirmi beş bin lira alı-yor. yıl 1968. çoban süleyman, “devr- i süleyman” adıyla ulvi uraz tiyatrosu’nda sahneleniyor. ılhan selçuk,aziz nesin, çetin altan yazılarıyla destekliyor oyunu. sahne dekorunda kullanılan karikatürler ise nehar tüblek, yalçın küçük, ali ulvi ve mıstık’a ait. müzik arif erkin, afiş savaş dinçel’in. oyunu ankara meydan sahnesi’nde sahnelemek için izin isteniyor. önce samanyolu’nun kadrosu yer alıyor sahnede. perde devr-i süleyman için açılamıyor. polis kanunu’nun 5559. maddesine dayanarak yasaklanıyor çünkü. kadroda kimler mi var? umur bugay, müjdat gezen, levent dönmez, mustafa alabora, erdoğan akduman...danıştay’a başvuruluyor yasağın, daha doğrusu 5559. maddenin kaldırılması için.kaldırılıyor da.

    oyunun ankara turnesinde askeri okul öğrencileri izleyici olarak geliyor ve oyunu ayakta alkışlıyor, öğrenciler hakkında soruşturma açılıyor.

    ankara valiliği oyunu yasaklıyor, ekip mükemmel bir manevra ile oyunun adını devr-i süleyman'dan devr-i küheylan'a çeviriyor ve oynamayı başarıyor.

    yasaklandıkça isim değiştirme manevrasına baş vuran oyun, demirel iktidarının devrilmesinin ardından devrik süleyman olarak da oynuyor oyunu.

    istanbul'daki küçük opera binası ekibe tepki gösteren ve hâlâ yakalanamayan kişilerce yakılıyor...

    oyundan bir kare
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap