7 entry daha
  • hassasiyet oluşması bakımından ilgiyle izlediğim olay.

    normal olan böyle bir coğrafi konumdaki bir ülkenin bütün vatandaşlarının nasıl kara sınırlarının bir karışı için canını verecek, her gün endişe ile ağlayacak şekilde hassasiyet gösteriyorlarsa karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerimiz için de en azından ne olduklarını bilip hakkımızı yedirmeyecek şekilde savunulmasını talep edecek kamuoyunu oluşturmasıdır bence.

    ne var ki bu kavramları hayatlarında ilk defa bugün duyacak bir kısım, ve bugün bittiğinde daha hala duymamış milyonlarca vatandaşımız olacak.

    doğu akdeniz'de doğalgaz bulunması ve bunun işlenmesi için araştırma yapılması yeni bir konu değil. deniz kuvvetlerimiz zaten en azından son birkaç senedir bilfiil bu durumu takip ediyor, kendi kiraladığımız araştırma gemileri çalıştırılırken kendi hak iddia ettiğimiz sahalarda da askeri gemilerimiz gerekli manevraları yaparak yunanistan ve kıbrıs adına çalışan gemileri denizcilik yani seyir kuralları çerçevesinde önlemeye çalışıyor.

    bu önleme çalışmalarında gurur duyulacak, endişelenecek ya da heyecanlanacak bir durum hiçbir zaman yoktur, kurallar çerçevesinde doğal manevralardır. öte yandan bahsedildiği gibi bütün bir filo bir bölgede izinli bir eğitim icra edecekse, ne kadar süreyle edeceklerse ederler, eğitim sahasında da bu tarz manevralar yapamayacağınız için sahada başka ne olur, ne biter bilemezsiniz.

    siz daha burnunuzun dibindeki meis adasının türkçe adıyla ya da yüzme mesafesinde olmasına rağmen neden bizim toprağımız olmamasıyla ilgilenmezken o ada yüzünden akdeniz'in yasal sınırının antalya kemer'den geçtiğini tabii ki bilemezsiniz. bu nedenle daha türkiye, kıbrıs adası ve mısır arasındaki kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgenin sınırlarının belirlenmesi konusundaki iki karşıt görüş hakkında da bir fikriniz olması beklenemez.

    bu yüzden exxon ile 6. filo akdeniz'e gelmiş acaba savaş mı çıkacak, abd bize kafa mı tutuyor diye heyecanlanmayın, onun yerine bir dahaki tatilinizde kos adasına gitmeyi planlamadan önce diğer adının istanköy olduğunu öğrenin mesela. egemenliği antlaşmalarla yunanistan'a devredilmemiş ada adacık ve kayalıkların statülerini okuyup son 15 senede nasıl önce olabilecek hepsinin meskun hale getirildiğini sonra da askeri tahkimatlandırıldığını araştırın. vatanını sevmek haber izleyip gaza gelmekle değil onu korumayı bilmek ve talep etmekle olur.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap