8 entry daha
  • normal cd ile arasındaki esas can alıcı fark, 24 bit kullanması olan format.

    sample rate teorik olarak pek duyulabilecek bir fark getirmez: 44.1 khz'in ifade edebildiği en yüksek frekans 22050 hz iken (=44100/2), 96 khz'in ifade edebildiği en yüksek frekans 48000 hz'dir. yeni doğmuş bebek kulağı, o da optimum şartlarda, belki 20000 hz duyabilir, ötesini köpeklere ve yarasalara bırakıyoruz. 44.1 khz de zaten insan kulağının duyabileceği spektrumun ötesinde bir frekans olduğu için seçilmiş sunî bir sayıdır. ancak, zamanla, prodüksiyon esnasında eldeki "hammadde"yi işlerken, üst üste toplanan küçük hataların, duyulabilecek tarafa doğru kayması ihtimalini elimine etmek için daha yüksek (48, 88.2, 96 ve hatta 192 khz) sample rate'ler kullanılmaya başlamıştır. üretim esnasında işe bir katkısı olan yüksek sample rate'in son kullanıcıya faydası minimumdur, olup olmadığı hala tartışılmaktadır. zaten, bugün itibariyle, hala prodüksiyonların ağırlıklı bir bölümü 44.1 khz kaydedilmektedir, yani iyice yaygınlaştığı zaman da, 24bit 96 khz sacd'lerin bir kısmı, muhtemelen 44.1 olarak kaydedilmiş malzemenin sonradan 96'ya çevirilmesiyle elde edilmiş olacaktır. eldeki malzemenin kalitesine bir şey eklenmemiş, sadece formata uydurulmuş olacaktır. siyah-beyaz bir resmi, jpg'ye çevirmek gibi...

    öte yandan, kayıtta ve reprodüksiyonda (kayıdı çalma esnasında) kullanılan bit sayısı örneklemenin ifade edebildiği volüm farkına etki eder. 16 bit örneklemenin ifade edebildiği ses şiddeti basamakları 65,536 adet iken, 24 bit örneklemede 16,777,216 farklı ses şiddeti kayıt edilebilir ve çalınabilir. bu çok bariz ve en eğitilmemiş bir kulağın bile algılayabileceği bir farktır. hem müzik daha dinamik tınlar, hem de genel olarak ses daha berrak, daha temizdir. azalarak biten sesler (örneğin reverbler, yani "hamam efekti") 24 bitte çok daha yumuşakça sıfır noktasına inerken, 16 bitte azalır, azalır, şak diye biter (anlaşılması için biraz abartıyorum).

    24/96 audio kullanan dvd'lerin de normal cd'lere göre daha canlı, daha dinamik tınlamasının sebebi budur. 24bit üstü bir format son kullanıcı tarafında kullanılmaya başlanana kadar (sadece processing tarafında, cihazların içlerinde kullanılmaktadır), sacd ya da dvd audio arasında ortalama bir kullanıcıyı etkileyecek kadar bir fark olmayacaktır. hele ki, eldeki süper bir müzik seti ve dinlenen ortam akustik olarak düzenlenmiş bir yer değilse. o durumda da farkın nereden kaynaklandığı uzuuuuun bir zaman tartışılacaktır. o yüzden, sacd'nin uzun vadede tutacağı şüphelidir, hele artık çoğu kimsenin evinde bir dvd player ve surround sistem olmaya başladıktan sonra.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap