• muhtemelen hepimizin kısa süre sonra tanık olacağı hadise.

    neydi lale borsası?

    anafor takma adlı yazar lale borsası başlığında yazmış.

    --- spoiler ---

    iki lale soğanının bir ev parasına el değiştirdiği manyak bir borsaydı. millet tası tarağı satıp lale soğanına yatırıyordu.

    sonra bir gür birşey oldu. değerli bir lale soğanına alıcı çıkmadı. fiyatı ne kadar düşürselerde kimse almadı.

    evet, yılların lale borsası sadece 1 günde çöktü. tüm servetini lale soğanına yatırmış olan binlerce kişi dımdızlak ortada kaldı. ama, bugünkü borsa yapısının da temelini atmış oldu.
    (bkz: #50659618)
    --- spoiler ---

    devlet taksi plakası satmış 30-40 sene önce. o zamanki girişimciler devletten bu plakaları üç otuz paraya almışlar. ama devlet demiş ki, "plakası olmayan taksicilik yapamaz." sonra da 1987'den itibaren bir daha taksi plakası vermemiş kimseye.

    istanbul'un nüfusu o zaman 5 milyon bile yok. 17 bin taksi plakası var. yıl olmuş 2018... istanbul'un nüfusu kat kat artmış ama hala aynı sayıda taksi plakası var.

    plaka sayısı aynı kalınca, plakanın da bir borsası oluşmuş. elinde taksi plakası olanlar devletin başka kimseyi bu piyasaya sokmamasından mütevellit üç otuz paraya aldıkları plakayı kat kat fazla bir değere satmaya başlamışlar.

    2 milyona kadar çıkmış bir taksi plakası. bu parayı devlet kazanmıyor. kişiler kazanıyor. yani ortada sağlam bir rant var.

    ama artık uber çıktıktan sonra ellerindeki bu plakaların o kadar fazla para etmeyeceği ortada. 2 milyona plaka alan adam bu plakayı aynı paraya nasıl başkasına satacak?

    satamayacak.. 2018 yılında uber diye bir vakıa varken hiç kimse o plakaya o parayı vermez. çünkü kâr edemez.

    yani artık uber sayesinde bu rantçılar sağlam bir zarar etmiş olacaklar.

    aklı olan taksi plakası sahibi bence şimdiden plakasını satsın. 2 sene sonra muhtemelen tl olarak şimdiki fiyatının yarısına satamayacak bile.
hesabın var mı? giriş yap