8 entry daha
  • buradaki yardım kelimesi oldukça önemli bir şeyi açığa çıkarıyor. eviçi görünmez emeğin toplumsal bağlamda kadının tekelinde görülmesi. yıllar evvel bir arkadaş ortamında ikisi de öğretmen olan yeni evli bir çiftle sohbet ederken kadın olanı erkek hakkında "ahmet de bana ev işlerinde yardım ediyor demişti." aslında amacı ismine burada ahmet dediğimiz erkeği, kocasını övmekti. fakat bu söylemin bendeki karşılığı eviçi emeğin kadına özgü görüldüğünün altını çizmesi olmuştu. bazen böyledir gözünüzün önünde duragelen bir şeyi gormek için böyle bir tetikleyiciye ihtiyaç duyarsınız. ben de bunun üzerine o sıralarda yapmam gereken sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri ödevimi bu konu üzerine kurgulamıştım. ( tabii ki ödevimi bitiremedim. biraz çalışkan biri olup küçük çaplı araştırmamı bitirebilseydim belki daha özgün bir şeyler söyleyebilirdim.)

    bu gerçekten enteresan bir mesele. kadının iş hayatına katılımı günden gune artarken dahi ev işlerinin, ya da daha teknik tabiriyle eviçi görünmez emeğin toplumsal bağlamda hala kadına özgü bir alan olarak bırakılması cinsiyet rollerinin ne kadar yoğun oranda içselleştirildiğinin ciddi bir kanıtı. hem kadının hem de erkeğin gelir getiren işlerde çalıştığı çiftlerde dahi erkeğin en fazla yardım ettiği durumlar oldukça yaygın. öte yandan ev işleri yardımcıya devredilse dahi, bu yardımcının bulunması, ücretinin belirlenmesi ve ödenmesi, ona gerekli temizlik malzemelerinin sağlanması da yine kadınlar tarafından üstleniliyor ekseriyetle.

    bu konuda benim için bir başka enteresan şey de ev aletlerinin, temizlik ürünlerinin vs reklamlarında da bu eviçi görünmez emeğin kadının tekelinde oluşunun kesin bir kabulü ve yeniden üretimine rastlanması. kadınların ekonomiye katılımı ve eğitim oranı artarken hem bu kalemlerde üretim yapıp reklam veren firmaların hem de bu reklamları hazırlayan ajansların bu konu üzerine hiç düşünmemeleri ve geleneksel cinsiyet rollerini olduğu gibi yeniden üretmeleri beni oldukça şaşırtıyor açıkçası. hedef kitlelerini hala kadınlar olarak görseler dahi, bu geleneksel cinsiyet rollerini ters yüz etmeye yönelik yapacakları projelerle ciddi fark yaratabilirler. evet sevgili reklam ajansları mesajlarınızı bekliyorum. bir yeşil kadar uzağınızdayım.*

    edit: düzeltme.

    edit 2: ben galiba çok benzer bir entri daha yazmıştım bu konuda. hatta örneğin ismi de ahmetti galina yine. bulursam eklerim buraya.
252 entry daha
hesabın var mı? giriş yap