• bugün yaşanan tatsız olayda (bkz: 11 mart 2018 turk ucaginin iranda dusmesi)tekrar dışa vurulmuş beklenen şekilde linç edilmiş kısmen desteklenmiş gerçektir. ölümle sonuçlanan bir olaya sevindim yaklaşımı insanlık gereği anlaşılamaz ve lanetlenen bir davranıştır. ama olayları sebebiyle birlikte değerlendirmek gerekir.
    nedir bu nefretin sebebi? zengin yaşamı hep farklıydı hep ayrıcalıklıydı ama hiçbir dönem günümüzdeki kadar göz önünde değildi. internet erişimi olan her insan ulaşamadığı bu hayatla her gün yüzleşmek zorunda bırakılıyor. 6 gün ortalama 10 ar saat asgari ücretle çalıştığı işine gidebilmek için bindiği toplu taşıma aracının kasvetinden kurtulabilmek amacıyla telefonuna sarılan insan, zenginlikle gösterişle karşılaşıyor. yaşanan hayata lanet etmek, değersiz hissetmek, boşa çabaladığını, nefes alamadığını fark etmek için onlarca aktör. işte kırılma burada başlıyor.
    ölümün arkasından konuşulmaz doğru ama aç insanın karşısında da ağız şaplatarak yemek yenmez. kimse bu açıdan yaklaşmıyor. sosyal medya kullanımı gösteriş amaçlı. başarını, emeğini paylaşman karşılığında takdir beklemen sonuna kadar hakkın ama maddiyatla elde edilen avantajları milyonlarca insana zarar verecek şekilde paylaşmak ölünün arkasından konuşmaktan, buna sevinmekten daha büyük ayıp ve insanlık suçu. ölene daha fazla zarar veremezsin, yakın çevresini de daha fazla üzemezsin ama yaşamaya çalışan insanı her gün öldürebilirsin. bizimki gibi yürüyen cesetlere dönüşmüş toplumlarda şiddet yönelimi olağandır. bir insanın hayatına sahip olamazsın ama onu elinden alabilirsin. polisin görevi de bunu engellemektir zaten.
    sonuç olarak maddiyatın pazarlandığı, maneviyatın alay konusu edildiği çağımızda zengin nefreti artarak devam edecektir. zengin hayatın insanlara paylaşımı konusunda hassas davranılmadığı takdirde yaşanan olumsuzluklar göze alınmış demektir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap