799 entry daha
  • "amerika'da da asgari ücretle geçinilmiyor"

    amerika'da asgari ücret ortalama saatlik 10 dolardır. ortalama bir türk, türkiye'de haftada 70 saat, ayda 280 saat çalışır. o türk türkiye'de 420 usd, amerika'da 4000 usd kazanır. çünkü haftada 70 saat çalıştırmak için amerika'da mesai ödemen gerekir.

    türkiye'de 420 usd büyük bir şehrin iyi bir yerinden ev kiralamaya yetmez, amerika'da 4000 usd ile büyük bir şehrin merkezinde belki 1+1 falan, o da şanslıysanız. 420 usd türkiye'de şehrin dışında veya küçük şehirlerde güzel sayılacak bir evi kiralamanıza izin verir, amerika'da ise 4000 usd ile şehrin dışında veya küçük şehirde müstakil ev alabilirsiniz.

    420 usd ile türkiye'de iyi bir araba alma şansınız yoktur. 4000 usd ile amerika'da 2007 bmw 5 serisi alabilirsiniz. e illa peşin mi almak gerekiyor, krediyle alalım diyelim. maaşın yarısını krediye ayırırsanız, türkiye'de 60 ay vadeli ikinci el nissan micra, hyundai i20, dacia sandero veya 2000'li yılların başından kalma, 1600 motorlu 3 serisi bmw alabilirsiniz. amerika'da maaşın yarısını ayırırsanız sıfır bir bmw m6 veya konfor seviyorsanız bmw 750i xdrive alabilirsiniz.

    amerika'da kıymanın kilosu 6 usd, kemiksiz et 9 usd, biftek-bonfile 10 usd, sütün litresi 1 usd, muzun kilosu 1 usd, domates 3 usd, un 1 usd. türkiye'de kıyma 10 usd, kemiksiz et 12 usd, biftek-bonfile 15 usd, muz 3 usd, domates 2 usd, 1 usd. amerikadaki maaş ile 400 kilo bonfile alınabiliyor, türkiyedeki ile 28 kilo.

    peki amerika'lılar niye asgari ücret ile geçinemiyor? çünkü onlar türkler kadar çok çalışmıyor ve parayı türkler gibi harcamıyor. ortalama bir amerika'lının haftalık sosyalleşmeye harcadığı parayı asgari ücretli türk yıl boyunca harcamıyor. veya pavyonda harcıyor, o durumda da zaten sonunu biliyorsunuz. çünkü amerikalı daha az çalıştığı için dışarıya ayıracak daha fazla zamanı var, türk ise ebesi sikilene kadar çalıştığı ve karşılığında hiç bir halta yaramayan tutarda para kazandığı için eve gidip survivor izlemek dışında bir şey yapma şansı yok.

    ve amerika'da ekonomik kriz var, halk şikayetçi, türkiye'de kriz yok. buna inanan adamı sikmezler bile, yazık meczup derler, eline 3-5 lira verip tavuk döner-ayran ısmarlarlar sevap point kazanmak için. amerika'da ekonomik bir darlaşma olduğu kabul ediliyor, bu durumda türkiye'de kriz değil bildiğin yokluk mevcut.

    amerikalıyı getirip burada türk gibi yaşatırsanız 6 aya halkı örgütler ve iç savaşa kadar uzanan bir serüvene başlar. türkü amerikaya götürüp amerikalı gibi yaşatırsanız seçimlerde akp'ye oy vermeye devam eder. bütün temel sorun da burada zaten.
7206 entry daha
hesabın var mı? giriş yap