• son zamanlarda gündem olan uber taksi tartışmasının siyaseti de içine alması ile birlikte artık çözüme yönelik bir adımın atılabilmesi için temel olmasını dilediğim bir başlık bu. işini hakkıyla yapan taksicileri korumak ve diğer magandaları ayıklamak için bir sistem önerisi olarak da kabul edilebilir. diğer başlıklarda belki benzer öneriler gelmiş olabilir ancak bunun ayrı bir başlık olması daha da ciddi bir yapıya büründürebilir olayı.

    kara liste bildiğiniz üzere bankaların borcunu ödemeyen müşterilerini koyduğu ve tüm bankaların hizmetine açık bir sistem. yani bir kere o listeye düştüğünüz zaman bir daha hiç bir banka sizinle çalışmıyor. buna benzer bir sistem taksiciler için de gerçekleştirilebilir. müşteriye it gibi davranan, kısa mesafe gitmeyen, araçta sigara içen, toplumsal olaylarda fırsat bilip kazıklamak isteyen v.s. gibi durumları gerçekleştiren taksileri bir sistem üzerinde toplayıp paylaşalım.

    bunun için basit bir yazılıma ihtiyaç var. ismi karataksi olan, ios ve android sistemli telefonlarda çalışan bir uygulama işimizi görebilir. madur kişi hemen plakayı girip yaşadığı problemi ifade eden hazır başlıkları seçer onaylar. bu sayede kara liste veri tabanı çalışmaya başlar. belirli bir kara puana gelmiş plaka ise uyarı verir ve taksiciler esnaf odasına bildirilir. işini iyi yapan taksici ise olumlu puan üzerinden belki ödüllendirilir. hatta öyle bir taksiye denk geldiğinizde para üstü almayın falan filan.

    sistemin en önemli avantajı iyi ve kötü taksi şoförünü ayırt edip, ödül ve ceza sistemi ile kaliteyi arttırmak. ubere saldıran kişilerin müşteriye de benzer şekilde yaklaşma potansiyeli olduğundan zamanla bu kişiler ifşa edilir ve sistemden uzaklaştırılabilirler.

    not: bitaksi sadece kayıtlı taksiciler üzerine kurulmuş bir sistem. bu ise müşteri kontrolünde ve tüm taksileri kapsayan bir sistem.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap