2 entry daha
  • bu savunanları bir fıkra ile anlatmaya çalışayım. çünkü cuk oturuyor. siz fıkra diye okuyun, türkiye gibi düşünün bağlantıyı sağlarsınız.

    padişahın biri, koyduğu yüksek vergilere halkın hiç tepki vermemesine kızar olmuş. vezirlerine, "filanca yerdeki şehre gidin. oradaki köprünün başına bir adam koyun. geçen herkesi sksin." demiş. vezirler padişahın dediğini yapmış. şehir halkından ses seda çıkmamış. padişah bunun üzerine kızarak, "köprünün sonuna da bir adam koyun. köprüden çıkanı da sksin" demiş. vezirler emri yerine getirmişler. yine bir tepki gelmemiş, buna çok kızan padişah hemen emir vermiş: "köprünün ortasına bir adam dikilsin. geçen herkesi o da sksin" demiş.

    emir yerine getirilmiş. halktan yine tık yok. iyice küplere binen padişah, tüm şehir halkını meydana toplayıp hiddetle haykırmış: "bre mendeburlar. hiç mi şikâyetiniz yoktur benim devletimden. niye böyle susup durursunuz?" kalabalıktan çıt çıkmamış. daha da kızan padişah: "eğer tek bir şikâyetiniz bile yoksa hepinizin kellesini uçuracağım ona göre" demiş. bunun üzerine biri elini kaldırmış:

    * padişahım şu bizim şehrin tek köprüsü var ya...

    * evet biliyorum o köprüyü. yoksa itiraz mı edersin?

    * yok padişahım o değil de şu köprünün başında, sonunda ve ortasında duran adamlar var ya...

    * o adamlardan mı şikâyetiniz var. istemiyor musunuz o adamları?

    * yok padişahım. tek bir adam olduğu için kuyruk oluyor. birkaç adam daha koysanız da çok beklemesek.

    diyen adamla, aynı kafadadır bunları ölümüne savunan adam...
hesabın var mı? giriş yap