4 entry daha
  • hakkında bilgi bulunması zor olan bir vize, sanırım insanların slovakya'ya gitmemesi de etken. gelecekte ihtiyacı olacaklar için birkaç temel bilgiyi vereyim. benim durumumda turistik vize aldım ve istanbul'dan başvurdum.

    - aracı şirket yok, direk konsolosluğa mail atıyorsunuz (cons.istanbul@mzv.sk), onlar iletişime geçiyorlar. gerekli belgelerin ne olduğundan, bankada en az ne kadar para bulunması gerektiğine kadar detaylı bir şekilde mail atıyorlar. sonra o maile cevap atınca, randevu veriyorlar. ben kasım sonunda istedim, ocak başı gibi randevu verdiler, ancak bunda etmen seyahatimin ocak sonunda olması da olabilir.

    - konsolosluk çalışanı bir türk ve e-mail ile soru sorunca hızlı cevap veriyor. bu yanı güzel. sanırım telefonla aranmayı pek tasvip etmiyor, çünkü yazılı olması tercih ediyor.

    - asıl sıkıntılı süreçler şunlar: hem gidiş-dönüş uçak bileti görmek istiyorlar, hem de orada kalınacak otelden vaucher ve ücretinin "tamamının" ödendiğine dair makbuz. özellikle booking rezervasyonlarını kesinlikle kabul etmediklerini e-mailde belirtiyorlar. uçak biletini daha önce aldığım için direk onu verdim (ucuz biletti almıştım), oteli de tatilsepeti.com'dan yaptım, onlar hem makbuzu hem vaucher'ı rezervasyonun hemen ardından gönderiyor, o belgeleri kullanıp başvurdum.

    - bazı belgeleri türkçe kabul ediyorlar, çeviriyle uğraştırmayıp. ikametgah istiyorlar mesela, avusturya "illa ingilizceye ya da almancaya çevir öyle getir" diyor, adama sordum türkçe e-devlet çıktısını versem olur mu diye, olur ok sorun yok dedi. çeşitli diğer belgelerimi de türkçe kabul etti.

    - sanırım turistik vize başvurusu görmeye pek alışık değiller. görevli "slovakyaya genelde turizm amaçlı gidilmez birini mi göreceksiniz vb" gibi bir şey dedi. ben de, daha önce interrail yaparken gittiğimi, çok sevdiğimi, o yüzden tekrar gitmek istediğimi söyledi - ancak bu bilgiler diğer pasaportumdaydı o da yeşil pasaporttu, onu görebilir miyim dedi, aldı içinde bir sayfanın fotokopisini çekip dosyaya koydu. o yüzden eski pasaportunuzda giriş çıkış varsa yanınızda bulunması faydalı olabilir.

    - süreç ortalama 1hafta sürüyor. sonuç belli olunca yetkili e-mail atıyor, sonra gidip konsolosluktan pasaportu alıyorsunuz. kargo servisleri yok.

    - vize ücreti 60 euro, başvuru sırasında nakit ödeniyor.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap