7 entry daha
  • bursa avp’de izleyip,benin icin unutulmaz oyunlar arasina coktan girmis olan; efendi ile hizmetkar iliskisi adi altinda bir cok alt dersleri olan sahane tiyatro oyunu.

    biraz spoiler icerecek yazdiklarim.

    puntila aga babasi. topragi var, parasi var, hayvanlari var, koleleri var, sozu geciyor. ickisi de var ama. zaafi. kemal sunal’in bir filmi var, gozu kapali bir kizin ameliyati icin fabrikator adam icince bunun en yakin arkadasi oluyordu. heh iste,o hesap. icince matti’nin en yakin arkadasi, en sozunu dinledigi adam oluyor. matti mert adam ama. isi ve yolu yordami ve puntila’yi da tanidikca rahat ve alni ak bir hayat suruyor yaninda calisarak. efendisinin kizi, babasinin zengin arkadasi yerine, gonlunu matti’ye kaptirdiktan sonra sahnede daha eglenceli ve guzel sahneler olusmaya basliyor. oyuncular sahane bir performans gosteriyor. mimikler, tonlamalar, hareketler kusursuza yakindi izledigimde. hikaye ve olay orgusu zaten sahaneydi.

    insan kibri ve elinde bulundurdugu gucu,gafletle ve hirsla her zaman kendi aleyhine kullaniyor. hayatin her aninda bu boyle. oyle bir hirs da gozu oyle bir kapatiyor ki, size inanip guvenen, her daim yaninizda olan; size her zaman sonuna dek sabredip, cekip ceviren insanlarin bile artik yuzunuze bakmayi gecin, varliginizi bile bilmek istemiyorlar. en kotu seydir o kibir. insani en cok mahveden. turklerin de en sevdigi huy.

    adam oyunu 40’li yillarda finlandiya’da, amerika’da yazmis, gunumuzde turkiye’de karsiligini buluyoruz bu tiplerin. ben izlerken bir reyiz-hulogcu iliskisi izliyormus gibi de hissettim. bunu da soylemeden gecemeyecegim.*

    velhasil, guzel oyundur efendim. mizahi ve hikayesiyle, oyunculuklariyla denk gelirseniz izlemeniz gereken, izledikten sonra da akildan cikmayacak bir oyundur.

    **
    insan her dönem aynıydı işte.
    içinde bin bir insan taşıyordu.
    içindeki sese kulak vermek istiyordu da veremiyordu.
    olduğu gibi görünmek istiyordu da görünemiyordu.
    göründüğü gibi olmak istiyordu da olamıyordu.
    o zaman, gelsin lingo lingo şişeler.
    lakin içki de şişede durduğu gibi durmuyordu...
hesabın var mı? giriş yap