3 entry daha
  • ikinci sınıf öğrencilerinin şikayetlerini iki bildiri ile dile getirdikleri bölüm..
    yorumsuz aktarmak gerekirse;

    iletişim fakültesi öğrencilerine
    mesleklerini seçme hakki verilmiyor !!!

    yıl 2001 / yönetmelik / madde 10 :
    öğrenciler, modüler alan programları arasından devam etmek istediklerini dekanlığa yazı ile bildirmek zorundadır.
    not: 1. resmi gazete’de yayınlandı.
    2. modül seçimi için herhangi bir kıstas belirtilmemiş.
    3. 3 tercih sıralama zorunluluğu yok.

    yıl 2005 / fakülte yönetim kurulu kararı / no:9 :
    öğrenciler, modüler alan programlarından hangisine girmek istediklerini tercih sıralaması yaparak dekanlığa bildirmek zorundadırlar. dekanlık; öğrencileri, alt sınıftan dersi olmama, not ortalaması, devam ölçütlerini uygulayarak ve bu programlardaki öğrenci sayısı ve tercih sıralamalarını göz önüne alarak modüler alan programlarına yerleştirir.
    not: 1. resmi gazete’de yayınlanmadı.
    2. geçiş hükmü konulmadı.
    3. öğrencilere önceden duyurulmadan dayatıldı.

    bize sunulan gerekçe:
    stüdyolar, malzemeler ve derslikler yetersiz!
    bizim gerekçemiz:
    bu, ts sınıfları kaldırılıp, mevcut 25’ten 50’ye çıkarılırken düşünülmeliydi.

    sonuç:
    teknik olanaklar iyileştirilerek öğrencilere uydurulmak yerine, öğrenciler duruma uydurularak, öğrencilerin bu üniversiteyi seçmelerinin en önemli sebebi ortadan kaldırılmıştır. 2. sınıfın sonunda istedikleri modüle vaat edildiği gibi yerleştirilmeyecek, elma armut modeliyle 15’er 15’er sınıflara doldurulacaktır!!!

    meslek seçiminde ölçüt ne olmalidir?
    eğer ki modül seçiminde kıstasımız ders başarısı olacaksa her sene genel eğilimin farklılaşması ile listenin alt sıralarında kalacakların, ki listeleme ile kaçınılmazdır bu, istediklerinin aksine tercihte bulunmaları yahut yönlendirilmeleri kaçınılmaz olmayacak mıdır? hani burada bir birey olan öğrencinin kendisine verilen fırsatlar ölçüsünde geleceğini belirlemesinden bahsediyoruz, yoksa karpuz olmadı çilek, o da olmadı patates türünden gelecek ve meslek seçimi söz konusu ise sözümüz yok!

    öte yandan bahsi geçen üç modülün belli sayıda öğrenci tarafından okunması ne derece zorunludur. ticaret mantığıyla benim 20 tane karpuzum var, aldınız aldınız, başka getirtemem durumu mevzu bahis olacaksa, o halde başlangıçtaki “gel abi gel, bizde kelek çıkmaz” tavrı riyakarlığa girmiyor mu? bir bireyin tercihlerinde o modül yer almıyor ve not başarısı düşükse, ‘gelecek planlarını’ değiştirmek dışında başka bir şansı var mıdır? hatta o seneki genel başarı durumunun bu sistemdeki etkinliğini öğrenci önceden nasıl hesaplayabilir? eğer böyle bir puanlama ve listeleme sistemi yapılacaksa, öğrencilerin kendi yetenekleri ve yapabilirliği doğrultusunda modül tercihi yapabilmeleri için bahsolunan modüllerin yaklaşık bir puan tahmini olması ve bunun bu üniversiteye girmeden önce öğrencilere bildirilmesi gerekmez mi?

    dahası, böylesi bir ön kabul geçerli olacak ise öss yahut iç sınav esnasında da kişinin hangi modüle uygunluğu, misal ‘iletişime yaraşırlığı’nın ya da yine misal ‘galatasaray üniversitesi’ne yaraşırlığı‘nın da dekanlık tarafından belirlenmesi gerekmez mi?
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap