• çok uzun süredir yazar olmayı beklerken en büyük isteklerimden bir tanesi de bu başlığı açabilmekti,teşekkürler sözlük.
    şimdi;
    bir gün uçakta giderken kokpit kapısını açıp:sayın kaptan pilot ve ekibi,ben uçuşla ilgili bir sürü şey okudum,ve uçuş korkum var lütfen bu uçuşla ilgili bilgi almak istiyorum derseniz elleriniz kelepçelenip,acil inişe geçebilirsiniz.
    ya da bir gün çok ünlü bir restoranda patron ya da şef aşçının yanına gidip ben biraz obsesif kompulsif bir adamım,lütfen tırnaklarınıza bakabilirmiyim derseniz,ki demezsiniz çünkü size getirecekleri çorbayı az çok tahmin edersiniz.
    şimdi uzatıp sanayi de arabanızı götürdüğünüz hele de tanımadığınız ustanıza ‘bilader senin yapacağın işi .ikeyim,biz de elli defa tamir ettik’ derseniz,ki diyemezseniz bijon anahtarı nerenizdedir tahmin etmiş olursunuz.
    saygıdeğer okuyucular,hekim camiasında türlü insan,türlü ego,türlü maddi gelir,türlü anksiyete,türlü kıdem,türlü branş,türlü ahlak mevcuttur.
    herkes adına tabi ki konuşamayacağım,hatta bir hasta ve ya yakını olarak hiç tanımadığım yere gittiğimde çok ayıpladığım türlü enstantaneler hatırlasam da;
    özellikle yeni nesil,donanımlı,hatta çoğu meslek arkadaşıma haksızlık etmeden söylemek istiyorum daha oturmuş tıp fakültelerinde eğitim almış,uzmanlıklarını tamamlamış,tabi ki belli entellektüel yapıya sahip çoğu meslektaşım adına da söyleyebilirim ki,daha önce defalarca konuşulan ‘doktorların bilinçli hastaya tahammül edememesi’ aforizması büyük bir yanılgıdır.
    biraz hastalık ve semptomu ve prognozu hakkında okumuş,ona gösterdiğim bir görüntüleme yöntemindeki renk farkından bir tarafın normal bir tarafın patolojik olduğunu anlayabilen,gösterdiğimiz biyokimyasal tettiklerde sahip olduğu değerlerin ne kadar range in içinde-dışında olduğunu kavrayabilen hasta ve hasta yakını tercihimizdir.
    bir kaç hasta-hekim ilişkisi tipi vardır,bunu deontolog arkadaşlar hem tarihsel gelişimini hem de günümüzdeki yerini çok iyi anlatabilirler.
    fakat bilinmelidir ki tamamen kendini hekime bırakan ayşe teyze,mehmet amca cansa,bilinçli hasta da candır.
    tek kural arkadaşlar benim kurduğum empatiyi kurarak ve yukarıda çok sevdiğim ve saygı duyduğum meslekler olarak örnek verdiğim pilot,aşçı ve tamirci arkadaşların kurallarına uyduğunuz sürece.
    saygılar.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap