40 entry daha
  • alınmadan önce tekrar ve tekrar düşünülmesi gereken bir kedi türüdür.
    beni al yoksa çok üzülürüm ifadesiyle size bakan, lütfen beni sev diye kedi dilinde size yalvaran yavru bir iran kedisine karşı direnmek elbette zordur. onu o pet shoptan kurtarıp çok mutlu etmek istersiniz.

    ama lütfen tekrar düşünün.

    evde beslenmek üzere bir hayvan edinmek istiyorsunuz ve bir kedinizin olmasını tercih ettiniz. evet güzel bir seçim. yerinde bir seçim. fakat bu kedinin gereksinimlerini karşılayabilecek misiniz?

    iran kedileri bakımları en zor kedi türlerinin başında gelir. ilk problem tüylerinin bakımıdır. bu dünya tatlısı kedilerin tüyleri kendisinin bile zor baş edeceği kadar sık, uzun ve yoğundur. ayrıca temizlemek, hale/yola koymak için sürekli yaladığı tüylerini sindirmesi de (biz taramıyorsak) yuttuğu tüylerin çokluğundan dolayı zorlaşabilir. bu durum da kedinizin tüy kusmasına, belki sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. iran kedisi, kedilerin o titiz yapısına rağmen kendi tüyleriyle başa çıkmakta oldukça zorlanır. tüyleri sahipleri tarafından günde en az iki kere sert bir fırça ile taranmalıdır. size zul gelebilen bu tarama işleminin faydaları oldukça çoktur;

    çok ve uzun ve ince (halıya adeta sıvanan) tüylerini etrafa daha az dökmesine de yol açacaktır. zira ev hijyeninin sağlanması mutlaka ki çok önemli bir noktadır.

    tüyleri çok yoğun olduğu için derisinin nefes alması diğer kedi türlerine nazaran zordur ve bu durum kedinizin cilt sorunları ile karşılaşmasına yol açar. şahsi fikrime göre bu kedilerin tüyleri yılda bir kez veteriner hekim tarafından kesilmelidir. güzelim tüyleri bazen topak topak olur ve tek çare tüy topaklarını kesmektir. çünkü açılmazlar. bazı iran kedisi sahipleri, kedilerini o kadar çok severler ki! kedilerinin tüylerini, topaklarına rağmen severler ve hala taramazlar. fakat bilmezler ki bu tüy topakları kedinin cildini gerer ve canını yakar, kedicik sürekli o tüylerle uğraşmak zorunda kalır. boşuna topakları tarayarak açmaya çalışmayın. kedinizin canını yakarsınız ve uysal kediciğiniz size öyle kuvvetli silahlarla (tırmıklar) gelir ki; direnmeniz zor ve acı verici olur.

    tüm bu faydalara rağmen kediniz kişisel mizacı gereği tüylerinin taranmasından hoşlanmıyor da olabilir tabi. bazı kediler tüylerini taratmaz. kedi genel mizacına uygun olarak size hayır diyorsa bu net bir hayır cevabıdır.

    diğer sorun göz akıntısıdır. bu sorun hayvanın yüz (burun yapısı) ve kafa şeklinden kaynaklanır. yine günde iki kere göz akıntısı temizlenmelidir. bu tatsız ve kedinizi rahatsız eden konu ile baş etmeli, göz çevresini yavaş hareketlerle silmeli, kedinizi rahatlatmalısınız. aynı sebepten ötürü nefes yollarında da sorunlar meydana gelebilmektedir

    lafı çok uzattım. evet iran kedisi zor bakılan kedilerdendir.

    fakat ben bu kedileri sevmiyor muyum? hayır öyle değil. hele beyaz iseler çok güzeldirler. hatta dünya güzeli bir türdür. sakindir. ev kedisidir. dışarıda zor hava koşulları, kötü kedi çeteleri ve köpeklerle pek baş edemez. atlamak, zıplamak vb.. huyları pek yoktur. sakin bir kedi türüdür. oyuncudur ama sizi bunaltmaz, evde beslenmesi, parazit ve mikroplardan korunması gereklidir. duyarlıdır. sesi harika ve tatlıdır. nefes alıp yürüyen nazlı biblolardır. hatta yerim kendilerini.

    ben demek istiyorum ki;

    sayın okuyucu lütfen şu yanılgıdan kurtulunuz; biz evimize alacağımız hayvanı seçmeyiz. o sıcak sevgi dolu hali, şımarıklığı ve güzelliği ile bizi seçer/kendini seçtirir.

    hayır öyle değildir. biz o hayvanı gereksinimlerine, bizim bu gereksinimlere ne kadar karşılık verebileceğimize, ve bizim yeni ev arkadaşımızdan ne beklediğimize göre seçmeliyiz.
225 entry daha
hesabın var mı? giriş yap