1 entry daha
  • bizans döneminden beri güzergahı değişmemiş olan anıtsal yoldur. yerebaten sarayı nın girişinin hemen yanındaki million taşı'ndan başlartramvayın izlediği rotayı takip ederek çemberlitaş'a ya da zamanının forum constantinus'una ulaşır burdan tramvay yolunu takip ederek günümüz beyazıt meydanına ya da forum theodisius'a ulaşırdı. bu forumdan sonra tekrar tramvay yolu izlenerek sahile doğru kıvrılan yol, surlara kadar devam eder orada altın kapı* de sonlanır ve viaegnetia ile birleşerek roma ya uzanırdı.

    mese yolu'nun bizans günlük hayatındaki önemi üzerinde bulunan forumlar ve de sosyal alanların çokluğu ile sosyal hayatın geçtiği ve de imparatorların seferlerden döndükten sonra altın kapı'da arındıktan sonra bu yolu izleyerek ayasofya'ya kutsama ayinleri için bu yol üzerinden gitmeleri sonucundadır.

    ek olarak 29 mayıs günü şehre giren türk ordusu ile, ayasofya'da yapılan son büyük ayinden çıkan kent halkı, inançları gereği çemberlitaş'a gelerek gökten gelecek meryem ana'yı beklerken; iki taraf burada mese yolu üzerinde karşılaşmış ve kısa süren bir şok ve şaşkınlığın atılmasından sonra türkler ilerlemeye devam etmiştir
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap