3 entry daha
  • d-day ile başlayan harekat.
    akılda canlandırmak için bir görüntü

    aslında tam olarak bir baskın şeklinde gerçekleşmemiştir. hitler aylarca çıkarma bölgesine bunker olarak bilinen beton savunma kulelerinin inşası için koca bir ordu görevlendirmiştir.

    amerika çıkarma yapılmadan önce bu bunkerlerın büyük kısmını ve savunma hatlarını uçakları ile bombalamıştır. buna rağmen amerikalıların kıyamet günü dediği normandiya çıkarmasının ilk günü çok ciddi bir alman defansıyla karşılaşmışlardır. öyle ki ilk çıkarma birliklerinin tamamına yakını normandiya sahilinde yok olmuştur.

    savaş boyunca amerika kanada ingiltere üçlüsü 4000 adet tank 4100 adet uçak kaybetmişken nazi almanyası 2100 adet uçak 2400 adet tank kaybetti. iki taraftan da yaklaşık yarım milyon asker hayatını yitirdi. amerika bu çıkarma için 1 milyon 400 bin kişilik askeri güç toplamıştır. almanlar savaşın başında buna 380 bin kişilik birlikle karşılık vermiştir. savaşın sonlarına doğru bu sayıyı yarım milyonun üzerine çıkarmışlardır.

    almanlar savunma hatlarıyla, amerikalılar da çıkarma gücüyle tarihe geçmiştir. dünyanın en kanlı harekatlarından biridir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap