4 entry daha
  • niçin atatürk isimli eserde kendisi aşağıdaki cümlelerle anlatılmıştır.

    "12 yaşlarındaki nezahat ( baysel ) hanımın istiklal madalyası ile ödüllendirilmesine dair verilen önerge üzerine yapılan görüşmelerden satırbaşları.

    operatör emin ( erkul ) bey: nezahat hanım denilen küçük hanım, sekiz yaşında öksüz kalmış. babasının da başka bir kimsesi olmadığı için, babasının kucağına düşmüş ve bu çocuk, umumi harpte muhtelif cephelerde harp içinde büyümüştür.

    hafız halit bey kahraman bir komutandır. o kahramana layık bir çocuktur. o çocuk kendi eliyle yüzü aşan düşman öldürmüştür. ne zaman bir askerin, bir subayın sarsıldığını görse, hemen yanına koşar ve "haydi beraber çalışalım" der.

    kim bir parça sendelerse nezahat hanım mutlaka onun yakasına yapışır. bu çocuk mutlaka ödüllendirilmeye layıktır. ilk istiklal madalyasını bu çocuğa verirsek, büyük bir kadir bilirlik gösteririz. bütün askerlerimiz buna "türk jan dark"ı adını vermişlerdir.

    tunalı hilmi bey ( bolu): ben osmanlı tarihinde ilk defa olmak üzere bir "paşa hanım" görmek istiyorum. kendisine "beylerbeyi rütbesi"nin verilmesini taklif ediyorum. yalnız nişan değil, bir de rütbe.

    başkan özel kanunu gereği yapılması için başkanlık divanına havale etmiştir."

    nezahat baysel'in ve değerli babası hafız halit bey'in aziz ruhları şad olsun.

    kaynak : tbmm 30 ocak 1921 / yüzkırkıncı toplantı / birinci celse

    kaynak 2 : niçin atatürk*
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap