25 entry daha
  • aşil tendonu kopması (rüptürü), bir insanın hayatında başına gelebicek en büyük sakatlıklardan biridir. koparken küüüütt diye bir ses çıkması ve sakatlanan kişinin, birisi arkadan kuvvetlice itmiş gibi yüzüstü yere yapışması çok karakteristik özellikleridir. koptuktan sonra tendon baldıra doğru kaçmadan bacak mutlaka atele alınmalıdır.

    kopan aşil tendonunun ameliyatla dikilmesi, yani kopan iki ucun dikilerek birleştirilmesi şarttır. ameliyat normal şartlar altında 1 saat kadar sürer. ameliyattan sonra uzun bacak alçısı uygulanır, bu alçı kasığa 5 parmak kala biter. alçının arkasına açılan delikten ameliyat yarasına pansuman yapılır. uzun bacak alçısı 45 gün sürer. daha sonra kısa bacak alçısı uygulanır. kısa bacak alçısı diz altında biter, altında topuk vardır. üzerine basmak sebesttir. kısa bacak alçısı 30 gün sürer.

    daha sonra bu alçı da çıkarılır ve sizden yürümeniz istenir. ama yürüyemezsiniz çünkü ameliyattan sonra fizyoterapistinizin size verdiği egzersizlerin hiçbirisini yapmamışsınızdır. bacağınız kalem gibidir. atrofi (kas hücresi bozulması) oluşmuştur bacağınızda. ayrıca ayak bileğiniz de 2,5 aydır hiç hareket etmediği için esnekliklerini yitirmiştir. bir fizik tedevi merkezine gidersiniz. orada çok hoş bir bayan fizyoterapist 2 hafta ağzınıza sıçar, bas bas bağırtır sizi, dışarda lapa lapa kar yağarken donunuza kadar terlersiniz.

    sonra yürümeye başlarsınız. 3 aydır ilk kez yürüyorsunuzdur.yürüme dediysem anlayın işte yürüme yürümeme arası bir şey en azından koltuk deyneği, baston falan yoktur. ameliyatınız yapan doktor sizi son kez muayene edip bazı egzersizler verir. bu egzersizleri düzenli yaparsanız 6 ay sonra fazla abanmamak kaydıyla basket oynayabileceğinizi söyler. içinizden hasssiktir der, teşekkür edip çıkarsınız.

    edit: yukarıda paylaştığım, sakatlık-ameliyat-rehabilitasyon süreci, 1998 yılında yaşanmıştır. tedavi süreci ilerleyen yıllarda değişmiş olabilir.
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap