25 entry daha
  • emekçiler üzerinde kapitalizmin 20. yüzyıla ait böl- yönet stratejisinin sonucudur.21. yüzyılda alt sınıflar daha da çeşitlendirilmiş ,değişen teknoloji,kârlılık modelleri, vs ile birlikte eşyanın tabiatına uygun olarak katmanlar artmıştır. bazılarını uydurdum, siz istediğiniz rengi atayabilirsiniz ,tanımı değiştirmeyecektir.biraz ponzi düzeni ile çalışan organizasyon şemasını andırır.

    i. yakasızlar : işsizler-mevsimlik işçiler-
    ii.mavi yaka : alt kademe işçi
    iii.gri yaka : usta-formen
    ---------------------------------------------------
    iv.beyaz yaka : ekibi olmayan alt derece uzman,asistan,şef vs.

    v. gümüş yaka :ekipli veya değil orta derece yönetici,bütçe sorumluluğu var.şimdilerde gümüş yakalıları (bkz: mobil yaka) dönüştürme faaliyetleri üst düzeyde.malum ofis kirası falan büyük maliyet, evinde çalışsın deyyuslar.bu yaklaşım beyaz yaka grubunun bir zaman sonra tamamen aracı,lojistik sağlayan şirketler üzerinden bordrolanmasını sağlayacak ve üreti-ci / ana firmada çalışma avantajlarının kaybolmasına yol açacaktır.

    (bkz: prekarya) : beyaz+gümüş yaka sınıfı

    vi. sarı ( altın) : ekibi olan,üst düzey yönetici, imza yetkili
    vii. platin yaka : tepe yönetici- god mode - hissedarlarla muhatap

    tüm alt sınıflar etkinlik alanına göre hem kendi aralarında didişirler hem alt sınıflarını ezerler.alt sınıflarında eli armut toplamaz.onlarda üstün kuyusunu uygun gördükleri ortamda kazarlar. burada (bkz: mccleland ve alderfer'in motivasyon teorisi) devreye girer diye düşünebiliriz.başarma,aidiyet,güç ve eğitim gibi motivasyonların tatmin derecesi iç çatışmaları arttırır veya azaltır.bu da iş sonuçlarına ve şirketlerin ömrüne yansır.günün sonunda parayı büküp bizleri kafa kafaya çarpıştıran patronlar ve işbirlikçi platinlerdir, kardeşler. o nedenle çok da şey yapmamak lazım. yoksa başlangıç noktasına dönmeniz kuvvetle muhtemeldir.(bkz: yakasızlar)
    edit:imla,ilave
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap