2 entry daha
  • dün gece nat geo wild'da yayınlanan bir belgesel ile hayatımıza giren ve girdiği gibi aynı hızla hayatımızdan çıkan, durduk yere duygusal bağ kurup kanal sağ olsun son nefesini verdiği ana dek hayatından kesitleri izlediğimiz ve bir kaplanın nasıl yaşlanıp öldüğünü canlı canlı gördüğümüz için unutmayacağımız, koca yürekli kaplan.

    ranthambore doğal yaşam parkında hayatını geçirmiş olan machli, hindistan'da o kadar ünlüymüş ve o kadar seviliyormuş ki, sokaklarda, duvarlarda resimleri, graffitileri bulunuyormuş. kendisini bu kadar özel yapan şeylerden biri, dünyanın en çok fotoğraflanan, en ilgi gören kaplanlarından biri olması, diğer bir özelliği dünyanın en yaşlı dişi kaplanlarından biri olarak ölmesi. ayrıca dişi kaplanlar genellikle üç kez yavrularlarmış ancak machli, doğurganlığının son demlerinde dördüncü bir yavrulamadan da kaçınmamış. çok güçlüymüş, bulunduğu doğal yaşam parkında diğer kaplanların hiçbirine göz açtırmıyormuş, timsahlarla falan dövüşüyormuş. nat geo wild, machli'nin hayatına tam bir türk dizisi gibi yaklaştığı için "ne çektiyse çocuklarından çekti, çocukları hayırsız çıktı..." demememiz için bir sebep yok. yavrularından bir dişi kaplan, yetişkinliğe varınca doğal yaşam parkının içinde, göl kenarındaki yıkık bir kaleyi kendine mesken edinen machli'nin elinden bölgesini alıyor ve machli bölgeden sürülmek zorunda kalıyor, kendi yavrusu tarafından. ühü. daha sonra parkın başka bölgelerinde günübirlik bir yaşam sürmeye başlıyor, eskiden çiftleştiği bir erkek kaplanla birlikte avlanmaya başlıyor, x male adı verilen o erkek kaplan da yaşlılıktan ölüyor. machli tek başına kaldığında kendisi de iyice yaşlanmış halde, 17 yaşındayken kendi yavrularından bir erkek kaplan bir gün bir av yüzünden machli'ye saldırıyor ve machli sırtından yaralanıyor, kendisini zor toparlıyor, açlık çektiği dönemlere giriyor, tam kendisini toparlarken muson yağmurları başlıyor ve av olanakları azalıyor, en sonunda machli, 20 yaşında yaşlılıktan dolayı avlanamamaya başladığında açlıktan ölüyor.

    ölümünün kayda alınması çok ilginç, ölene dek park gözlemcilerinden biri tarafından sıkı bir şekilde takip ediliyor, gözlemci machli'yle aralarında bir bağ olduğunu düşünüyor ve ölürken machli yalnız ölmediği için, kendisinin de orada bulunmasından dolayı vicdanı rahat, son nefesini veriş anına dek her şeyi kaydediyor. böylece biz de kocaman bir kaplan nasıl ölür ekranlarımızın başından izlemek durumunda kalıyoruz. alacağın olsun nat geo wild, bize adıyla sanıyla bir kaplanı öğrettin, hayat hikayesini anlattın, duygusal bağ kurduk, sonra ölümünü izlettin, mühü.

    machli öldükten sonra bedeni hint inanışlarına göre cennete gitmesi için yakılıyor, yine hint inanışlarına göre dolunay gününde ölen tüm canlılar doğrudan cennete gidermiş ve machli'nin de bir dolunay gününde öldüğü söyleniyor. bir zamanların güzelim kaplanı, bir deri bir kemik kalmış bedeniyle hintli devlet görevlileri, askerler ve halk tarafından bulunduğu yerden alınıp törenlerle özel bir bölgeye götürülüyor, üzeri kadife çiçekleriyle kaplanıp başı çamur tabakalarla gizlendikten sonra yakılıyor, machli'ye böylece veda ediyoruz.

    canımın içi machli'nin arkasından tam yüzler düşmüşken, nat geo wild gözyaşlarımızı silmek için kendisinin neslini devam ettiren yavru kaplanları göstermeye başlıyor, torun tombalağı aynı parkta, aynı bölgelerde oyunlar oynuyorlar. machli hem o yavru kaplanlarda, hem de bizim kalbimizde yaşıyor.

    https://d1im6ef01pk844.cloudfront.net/…00025907.jpg

    https://im.indiatimes.in/…3048.jpg?h=457&w=980&cc=1

    https://akm-img-a-in.tosshub.com/…_081616033748.jpg

    https://media2.s-nbcnews.com/…fa2.focal-760x380.jpg

    http://7gigzxopz0uiqxo1-zippykid.netdna-ssl.com/…pg
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap