• google, facebook bilgilerimizi topluyorlar; bize daha iyi pazarlayabilmek ve bizi daha iyi manipüle edebilmek için de bu bilgileri kullanıyor ya da satıyorlar. bu taraf malumunuz. ama bu buzdağının görünen kısmı sadece. arkada binlerce irili ufaklı firma yer alıyor ve bizi takip ediyor. her girdiğimiz sayfada farketmeden bir dolu redirectten geçiyoruz ve birileri şöyle şöyle bir adam geldi, buna göstereceğim reklam için en yüksek parayı kim verir diye pazarlık ediyor, karar veriyor. allahsızlar cookielerle girip çıktığımız sitelerin haritalarını çıkarıyorlar. hatta çok saygıdeger(!) trump sayesinde amerika’da servis sağlayıcılar artık kullanım patternlerimizi 3. şahıslara satabilecek. tam rezillik.

    peki buna bir dur demenin yolu yok mu? vpn, traffic spoofing, adblockerlar, thirdparty cookieleri engllemek. hiçbiri tam çözüm değil. çünkü kapı baca hep açık. browserlarda do not track diye bir opsiyon var mesela, kimse sallamıyor. peki devlet bu adamların niye üstüne gitmiyor? göstermelik olsa bile... çünkü adamlar toplanıp kendi kendilerini denetleyecek bir yapı kurmuşlar. ve diyorlar ki, isteyen bizim servislerimizden opt out edebilir, kimseyi silah zoruyla tutmuyoruz. biz bir site yaptık, bir de adchoices diye bir program başlattık. isteyen gelsin sistemden kendini çıkarsın. peki çalışıyor mu bu sistem? kim bilir. reklamcı denilince aklıma erdemli insanlar gelmiyor benim neticede.

    veee tanım: şu link üstünden size takip edilmeme opsiyonu tanıyan, belli başlı dijital reklam şirketlerinin oluşturduğu birlik.
hesabın var mı? giriş yap