264 entry daha
  • albüm ile ilgili muhtemelen bilmediğiniz 30 gerçek:

    1) albüm ile aynı adı taşıyan şarkının sonunda duyulan kahkaha, grup üyelerine aittir, ek olarak yankı efekti eklenmiştir.

    2) albüm kapağı, grubun menajerlerinden biri olan peter mensch tarafından çıkan bir konsept üzerine, aynı zamanda stephen king'in, mahşer isimli romanının kapağından sorumlu olan don brautigam tarafından yapılmıştır.

    3) dave mustaine, leper messiah isimli şarkının, kendisine ait olan the hills ran red isimli şarkıdan yola çıkılarak yazıldığını iddia etmiştir. metallica bu iddiayı inkar etmiştir.

    4) albüm kayıtları 3 eylül 1985 - 27 aralık 1985 tarihleri arasında danimarka'da bulunan sweet silence stüdyoları'nda yapılmıştır. bazı kaynaklar, kayıtların 2 eylül 1985 tarihinde başladığını söylese de, çoğunluk bir sonraki gün başladığı konusunda hemfikirdir.

    5) welcome home isimli şarkı, ken kesey tarafından yazılan one flew over the cuckoo's nest romanından esinlenilerek yazılmıştır. (aynı zamanda jack nicholson'ın başrolünde olduğu bir filmi de vardır bu kitabın)

    6) albümün mix işlemi, los angeles'ta bulunan amigo stüdyoları'nda michael wagener tarafından yapılmıştır. wagener, ulrich'in gitarların sesinin çok yüksek; hetfield'ın ise davulların fazla baskın olduğu konusunda şikayet ettiklerini belirtmiştir.

    7) kendisine teklif götürülmemiş olsa da, rush grubunun üyesi geddy lee, lars ulrich ile aralarında albümün prodüktörlüğünü yapması konusunda görüşmeler olduğunu söylemiştir. fakat şartlar bu yönde gelişmemiştir.

    8) albümün listelerde tek ilk ona girebildiği ve en yüksek derecesi 7 numara ile finlandiya'dadır.

    9) anthrax, i'm the man isimli şarkısında albümle aynı adı taşıyan şarkının sample'ını kullanmıştır. 01:54'ten itibaren duyulabilir. şarkı, aynı zamanda the big short filminde de kullanılmıştır.

    10) the thing that should not be isimli şarkı, h. p. lovecraft'ın the shadow over innsmouth isimli hikayesinden esinlenilerek yazılmıştır. bu eser, yazarın hayatı süresince kitap olarak yayımlanan tek hikayesidir.

    11) battery, robert trujillo'nun isteği üzerine metallica ile bas gitarist seçmelerinde çaldığı ilk şarkıdır.

    12) james hetfield, orion isimli parçanın ortasındaki cliff burton tarafından çalınan bas notalarını sol koluna dövme yaptırmıştır.

    13) disposable heroes isimli şarkının demo versiyonundaki köprü kısmı, şarkıdan çıkartılmış ve damage inc. isimli şarkıda kullanılmıştır. (kaynakta battery'de kullanıldığı yazıyor fakat yanlış)

    14) leper messiah; metallica ile david bowie arasında bağlantı olduğunu kanıtlamaktadır. ziggy stardust isimli şarkının sözlerinde leper messiah kelimesi geçmektedir.

    15) albüm kayıtları sırasında, grup sadece 14 eylül tarihinde olmak üzere 1 konser verdi. bu konserde ise disposable heroes ilk defa canlı olarak çalındı.

    16) grup, albüm için only thing adında bir demo kaydetti ama şarkı neticede iki şarkıya ayrıldı: welcome home (sanitarium) ve orion.

    17) albüm, amerika albüm listelerine 29 mart 1986 tarihinde 128. sıradan giriş yaptı. en iyi 200 listesinde aralıksız 72 hafta kaldı ve en fazla 29. sıraya yükselebildi.

    18) bir çok başarısına ek olarak albüm, aynı zamanda arjantin'de 60.000'den fazla satarak platin plak sertifikası almıştır.

    19) albümün ikinci basım kopyaları, içinde argo, küfür vb. kelimeler bulunan albümler için sticker yapıştırılmasını talep eden pmrc ile dalga geçilen bir sticker taşımaktadır. küfür içerdiği için bunu çevirmiyorum.

    20) 24 kasım 2008 tarihinde, albümün orijinal kapağı, new york, rockefeller plaza'da bulunan bir mağazada açık arttırmada 28.000 dolara satıldı.

    21) hetfield ve hammett, ulrich'i albüme son eklemeleri yapıp albümü mix aşamasına hazırlaması için albümün prodüktörü flemming rasmussen ile yalnız bırakarak 23 aralık 1985 tarihinde danimarka'dan ayrılıp amerika'ya geldi. cliff burton ise kendi kısımlarını kaydedip bu tarihten daha önce dönmüştü.

    22) master of puppets, metallica tarihinde sahnede en çok icra edilen şarkıdır. (8 nisan 2018 itibarı ile 1575 kez çalınmıştır)

    23) albüm kayıtları sırasında lars ulrich, danimarkalı thrash metal grubu artillery'in vokalisti flemming ronsdorf'tan davul dersi almıştır.

    24) metallica, orion'ı 2006 yılındaki escape from the studio turnesine kadar çalmadı. bu turnede ayrıca master of puppets'ın yayımlanmasının 20. yılı şerefine bütün albümdeki şarkıları çaldılar.

    25) amerikalı sanatçı dj shadow, orion'ı the number song isimli şarkısında sample olarak kullanmıştır.

    26) damage inc. isimli şarkının introsundaki bas partisyonları, johann sebastian bach'ın eseri come, sweet death'ten esinlenilerek yazılmıştır.

    27) albüm kayıtları sırasında grup, kopenhag'ta bulunan scandinavia hotel'de konakladı. hetfield ve ulrich bir odayı paylaşırken, burton ve hammett da diğer bir odayı paylaşıyordu.

    28) akıcı bir şekilde ingilizce konuşabilmesine rağmen, prodüktör rasmussen, grubun diğer üyeleri ne hakkında konuştuklarını anlamasınlar diye albüm kayıtları sırasında ulrich ile danca konuşmuştur.

    29) albüm 3 mart 1986 tarihinde, yani avustralya ile britanya arasındaki ilişkiyi değiştiren avustralya kanunu'nun yürürlüğe girdiği gün yayımlanmıştır.

    30) albümün yayımlanmasını takiben gelen damage inc. turnesi, 27 mart 1986 tarihinde kansas coliseum'da başlamış; 13 şubat 1987 tarihinde gothenburg, isveç'te bitmiştir. grup toplamda 142 konser vermiş, yalnızca 27 eylül 1986 tarihinde cliff burton'ın ölümünden sonra ara vermiştir.

    kaynak

    edit: flemming ronsdorf artillery'nin vokalistiymiş, davulcusu değil.
166 entry daha
hesabın var mı? giriş yap