4 entry daha
  • 1813te dogan ve sadece 24 sene yasayan bu büyük alman yazari, kisacik ömründe yazdigi üç oyun(woyzeck, dantonun ölümü ve leonce and lena) ve denemeleriyle tiyatroda büyük yeniliklere imza atmis ve gerçekçilige ve toplumsalciliga getirdigi yeni yaklasimlarla kendinden sonra gelen sanatçilarda derin etkiler yaratmistir.

    varlikli bir aileden gelen büchner, ailesinin istegiyle tip egitimi aldi. bu sirada tanistigi ve girdigi çevrelerin etkisiyle, fransiz devriminin atesli bir savunucusu oldu ve toplumsal sorunlara ilgi duymaya basladi. daha 20 yasindayken arkadaslariyla, köylüleri ve yoksul kitleleri devrime yönlendirmek için çesitli bildirgeler(en meshur cümlesi kulüblere baris, saraylara savastir) yayinlandilar. ancak bizzat köylüler tarafindan ihbar edilen buchner büyük hayalkirikligina ugradi ve strasbourga kaçmak zorunda kaldi. burda kendini fransiz devrimini incelemeye verdi ve ilk oyunu dantonun ölümü nü 1835te yazdi. dantonun ölümü edebi bir metin oldugu kadar, devrimim çalkantili dönemlerini de tarihsel gerçeklere uygun biçimde basariyla anlatir. bu yüzden de çogu insan tarafindan tarihsel bir belge olarak da kabul edilir. daha sonra onu derinden etkileyen alman yazar lenz'in yasamini anlatan uzun bir hikaye yazan büchner, egitimini strasburg'da tamamlayip doçent oldu. gerçeklere dayanmayan tek oyunu olan ve düs ile gerçek arasinda giden leonce ile lena adli güldürüyü bu sirada yazdi. 1837de sürekli kaçarak yasamak zorunda oldugundan yasadigi baskilar yüzünden sagligi iyice bozuldu ve ayni yil hayatini kaybetti. ölmeden önce taslak olarak yazdigi woyzeck(orta sınıf trajedisi'nin ilk örneklerinden sayılır) oyunu daha sonralari birçok kisi tarafindan düzenlenerek yayinlandi.

    çaginin getirdigi degisimler ve yenilikler yüzünden, geleneksel tiyatrodan ve romantizmden yararlanmayacagini anlamis olan büchner kisa yasami boyunca, bu geleneksel yapilarin yerine kendi anlayisini gelistirmeye çalismistir. özellikle tiyatro alaninda getirdigi yenilikler 20. yüzyil tiyatrosunun temel ilkeleri haline geldi. büchner'in oyunlari dünyanin hemen her yerinde serglenmistir, bunun disinda woyzeck ve leonce and lena çesitli defalar operaya da uyarlanmistir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap