• 43 bin nüfuslu dilovası’nda pek çok evde bir kanser veya astım hastası var. kanserin dünya ortalamasının 3 katına çıktığı ilçede oksijen maskesi ve buhar makinesi evlerin vazgeçilmezleri arasında. zira sanayi tesisleri havaya zehir salıyor. ilçede görev yapan bazı doktorlara göre bebekler artık hasta, önemli oranda da astımlı doğuyor
    çevre mühendisleri odası kocaeli şubesi’nin geçen hafta açıkladığı istatistiğe göre, 2017’de dünyada kanserden ölenlerin oranı yüzde 12.5, türkiye’de yüzde 12.9’ken bu oran dilovası’nda yüzde 33.7’ye kadar çıkıyor. yani neredeyse ortalamanın 3 katı. nedeni, büyük ölçüde belli: çünkü kocaeli’nin bu küçük ilçesi yaklaşık 40 yıldır zehir soluyor. çevre mühendisleri odası kocaeli şubesi başkanı sait ağdacı, “dilovası’nda maalesef ağır metaller yoğunlukta. bu da kanserden ölümün fazlalığını açıklamaktadır” diyor.
    iki mahallede de sokaklar sessiz. evlerin pencereleri ve perdeleri sıkı sıkı kapalı. çevresel faktörler en çok kadınları etkiliyor. çalışan kadın sayısı az. bütün gün evde olan kadınlar, demir, çelik, boya, metal, plastik fabrikalarının bıraktığı etkilere daha çok maruz kalıyor. kirli hava aslında sadece sağlığı değil ailelerin ceplerini de yakıyor. kadınlar, haftada en az 2 gün çamaşır makinesi çalıştırdığını söylüyor.
    dilovası’nda pek çok evde, ya evin nemini temizleyen buhar makinesi ya da astım hastası olan birinin oksijen tüpü var. saadet paliha da 21 yaşındaki oğlunun akciğer kanserine yakalandığını söylüyor: “oğlumun hastalığı nedeniyle evi sürekli temizliyorum ama havalandıramıyorum.” hastaneye gitmek için otobüs durağında bekleyen dilek yalçın ise şunları dile getiriyor: “her ay hastanedeyiz. 1 ve 4 yaşındaki 2 çocuğum da solunum sıkıntısı yaşıyor. yazın daha kötü durumdayız. hava çok sıcak da olsa cam açılmıyor. evlerimizde klima yok buhar makinesi var.”
    anemi hastası saniye tuna ise doktorunun ilçeyi terk etmesini söylediğini anlatırken, “nereye gideceğiz. yıkadığım bulaşığı tekrar yıkayıp yemek koyuyorum. geçen ay kayınpederimi akciğer kanserinden kaybettim” diyor. 80 yaşlarındaki ismet umuç ise uzun süredir koah hastası. aynı evde yaşadığı 2 küçük torunu ise bronşitten mustarip. dede ve 2 torun oksijen makinesiyle yaşıyor. bu mahallelerde yaşam her gün bu şartlarda sürüyor.
    https://www.google.com.tr/…ni-etkiliyor-1912953-amp
hesabın var mı? giriş yap