• avusturyalı ressam egon schiele'nin 4 yıllık sevgilisi wally neuzil ile ilişkilerinin sonuna yaklaştığını anladığında yaptığı tuval üzerine yağlı boya eserin adıdır. (yapım yılı 1915)
    death and girl

    geçimini sağlamak için gizlice zenginlere pornografik desenler çizen schiele, evinde arama yapan polislerce yakayı ele vermiştir. zaten henüz reşit olmayan kız kardeşinin de bir nü tablosunu yapmıştır. tüm bunlar yaklaşık bir ay hapis yatmasına neden olacaktır.
    ancak hapisten çıktıktan sonra sanat çevresinin kendisine karşı tavrı değişmiş ve kapılar yüzüne kapanmaya başlamıştır. sanatçı bu duruma bir son vermek için evlenmek zorunda kalacaktır.
    ancak evleneceği kişi wally olamazdı. çevresince bilinen ve kabul gören biri olmalıydı (edith harms). formalite bir evlilik olarak planlamıştı, sevgilisini terk etmeyecekti. ancak ne kadar dil dökse de sevgilisi eğer evlenirse kendisini terk edeceğini acıkça dile getirmiştir.
    schiele yaşadığı bu acıyı resmetti.

    narsist kişilik bozukluğu bulunan sanatçı, hemen her resminde erkek model olarak kendisini kullanmayı takıntı haline getirmişti. eserde rengi soluk zayıf bir adam vardır. kirli paltosunun altında neredeyse erimiş biridir. kendisine sarılan kadının başına çenesini dayamıştır ama gözleri fal taşı gibi açık ve uzaklara bakmaktadır. (bu bakış akıllara ilya repin'in önemli yapıtlarından olan korkunç ıvan tablosunda; oğlunu öldüren korkunç ıvan'ın gözlerini hatırlatır. aynı çılgın bakışlardır bunlar repin'in o tablosu )

    wally ise sıcak bir sarılma yerine sadece bir ritüeli gerçekleştiriyor gibidir. zaten kollarını doladığı beli sıkıca sarmamıştır. parmakları tıpkı ilişkileri gibi kopma noktasına gelmiştir. umutsuz bir sarılma halidir bu. acı dolu sanatçı kendisini ölüm olarak betimlemiştir. kadın sanatçıya değil yalnızca bir ölüye sarılmaktadır.

    wally ayrıldıktan sonra birinci dünya savaşı avrupa'sında kızıl haçta hemşire olarak çalışmaya başlayacaktır. ne var ki 1917'nin aralık ayında kızıl hastalığından henüz 23 yaşında yaşama veda edecektir.
    zaten bir yıl sonrada, 6 aylık hamile eşi edith, ardından schiele ispanyol gribinden henüz 28'inde yaşama veda edecektir.

    yapıt viyana belvedere galerisinde izlenebilir.
hesabın var mı? giriş yap