• işini bilmez insan kaynakları bölümleri veya personel aranan bölümün kraldan çok kraliyetçi yöneticileri sayesinde türkiye şartlarında bambaşka bir şekle bürünmüş ve sırf bu sebepten insanların iş başvurusu bile yapamamasını, kalite eleman yerine herşeyi bildiğini zanneden boş beleş tiplerin kurumlarda boy göstermesini sağlayan özelliklerdir.

    şimdi popüler bir sitede bulduğum x firmasına ait iş ilanında 1 kişiden kaç kişilik iş ve uzmanlık beklendiğini inceleyelim;

    aranan personel : network uzmanı

    istenen özellikler :

    * tercihen üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun (kabul, henüz 1 kişi arıyorlar)

    * alanında en az 5 yıl tecrübeli (buna da tamam, hala 1 kişiyiz)

    * cisco, aruba, fortigate, netscaler, palo alto ürünlerine hakim (cisco, fortigate.. bunlar tamam.. aruba belki.. netscaler ? palo alto ? neyse tamam hala 1 kişi olduğumuzu düşünelim)

    * access point ve wireless controller'lar ile geniş wireless network yönetim tecrübesi olan (ok, kabul)

    * vpn, firewall, router, backbone ve edge switch'ler üzerinde işletim ve kurulum tercrübesi olan (büyük bir kurumsal yapıda core/backbone/saha filan ayrı tecrübeler ister ama bu da kabul)

    * ddos, ıntrusion detection, web application firewall, teknolojileri konusunda bilgili (ney ? şimdi bir dakika, güvenlikçi mi yoksa network uzmanı mı lazım ? burda 2 kişi olduk)

    * radıus, nac, nap, 802.1x konularında tecrübeli (ok hala 2 kişiyiz diyelim)

    * ıtıl ve cobıt standartları konusunda bilgili (hocam =) 5 sene de bunca uzmanlık nasıl olacak ? 3 kişi olduk mu ?)

    * ccna, ccnp v.b. sertifikasyonlara sahip (ulan ccnp desen anlarım da bunca saydın döktün, ccna ? neyse bilader hala 3 kişiyiz)

    * tercihen datacenter deneyimi olan (ee.. bu ne şimdi ? olduk 4 kişi ?)

    * iyi iletişim, problem çözme ve teknik dökümantasyon becerilerine sahip (bla bla..)

    * erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış (ookeyy..)

    şimdi bu klasik, hiç arama tarama yapmadan, uğraşmadan sadece elimi koyup bulduğum bir ilanda görüyoruz ki arkadaşlar 4 kişiyi içinde barındıran 1 kişi aramakta. peki bilader sen böyle bir adamı buldun diyelim.. ne vereceksin bu adama ? 3 bin tl ? 4 bin tl ? 4 kişi için ?

    uzunca süredir söz konusu olan bu durum tabi ki yeni değil, sövmeyeceğim.. ama yazık. bu insanlara da yazık lan. 3-4 kişinin işini yapacak 1 kişi arayıp üç kuruşa çalıştırınca kar mı etmiş oluyorsunuz amk ? uzun vadede neler kaybettiğinizi hesaplayabilecek kafanız yok mu ? neyse işte böyle..
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap