2 entry daha
  • icmeden olursem gozlerimin acik gidecegini ilan ettikten sonra merakima yenilmek suretiyle tadina vakif oldugum cay cesidi. buradan "ben beyaz cay ictim" diye haykirip sozlukculerin aslinda demek istedikleri insanlarina "gorgusuzun tekiyim, beyaz cay icince adam olunuyor saniyorum, o yuzden de cumle aleme ilan ediyorum ictigimi" dedirtmek niyetinde degilim. ama bu beyaz cayi icene kadar basima gelenleri anlatayim da beyaz cayin neleri haiz oldugunu gorelim.

    efenim, bu cayi migros tipi marketimiz safeway'in poset caylari arasinda bulmadim. hatta kendisine daha bir asortik, daha bir gurme takilan andronico's raflarinda da rastlamadim. genelde ben misali (ogrenci butceli ama mutfakcil) insanlarin muze misali gezip ic cektigi, ic cekmelerini dindirmek icin kendilerini zeytinyagi orneklerini denemeye vurduklari, alisveris yapanlarin ise 40ini asmis ve isten gucten mutfaga girmeye vakti olmayan amcalar ve teyzeler oldugu williams sonoma isimli dukkanda gordum. sportif kokos ablalar, kir sacli beyler fondue setler, fransiz porseleni yemek takimlari, bahce partileri icin margarita mixler satin alirken ben bir yandan "istiyorum, hepsini hepsini almak istiyorum" diye ac gozlerle mutfak esya ve gereclerine bakmakta, bir yandan da "bir gun adam gibi para kazanmaya baslasam gelir burdan alisveris yapar miyim? aman, enayi miyim ben, ayni seyler gilroy'da cok daha ucuz. para kazandikca enayilesecek degilim herhalde" diye dusunmekteydim. baktim bir rafta tatlilar vardi, ithal kurabiyeler falan (aralarinda "divan turkish delight" vardi). yan tarafinda ise kahve-cay cesitleri varmis. oyle kagit-karton kutularda degil, cicili bicili teneke kutularda, "ben senin bildigin supermarket cayi degilim, hih!" diyen ambalajlarda cay cesitleri. bir tanesinin ustunde de "silver needle white tea" yaziyordu. aylardir icimde birikmis merakim yuzunden aldim elime.

    rishi tea diye bir marka, cay zanaatkarlari (hi-hih, zannatkar, ciftci diil) ile aralarina araci koymadan bu organik caylari bize ulastiriyormus. allah bu merakimin belasini versin, beni de merak oldurecek zaten biliyorum, beyaz cay denen naneyi hazir bulmusken alip icmem lazim, o kadar. aldim kutuyu elime, kasaya gittim. kasadaki kadinin caya tepkileri ilgincti. bana filmlerde gorulen aktor sarap secince "muk-kemmel bir secim beyefendi" diyen garson tipleri hatirlatti tavri. kendisi de "mukemmel secim" dedi zaten, "yesil caydan cok daha ustun bir cesit bu" falan dedi, "seni hinzir senii, anliyorsun caydan demek sen" seklinde bir onaylayici hava icinde. ben de caya odedigim onca paraya yanmak yerine bir kutu cay sayesinde gordugum sayginin tadini cikardim, hic demedim kadina "vallahi sekerim, ben sirf meraktan aliyorum bunu. yoksa hic isim olmaz, yesil caya bile dayanamiyorum. rize-seylan-tomurcuk karistiracaksin, cay dedigin odur, gerisi yalan" diye. kafasindan "ay iki gidim kiytirik cay icin bunca para verdi, enayi, bu ekonominin carki bunlar gibiler yuzunden donuyor." dediyse gunahi boynuna.

    sonra demledim ictim, bir numarasi yokmus. caykolikim ama siyah caydan gayrisina tahammul edememekle "caydan anlamaz" yaftasini yemem olasi, belki bu beyaz cayin mucizevi tadini (diyor ki "vahsi cicek, firinlanmis tahil, rosto tatli patates ya da kestane" gibi tadlari animsatirmis), cennetten kopup gelmis aromasini anlayip zevkine varamayacak kadar angutumdur. sonucta, keyiflene keyiflene hopurdetir miyim bu cayi? hayir.

    bir kutu cayla manyak karizma yaptim ya, ben hala orada takili kaldim. bu kadar kolay miydi karizma yapmak? diyorum ki bu cay kutusuyla ortalikta dolassam "bundan baska cay icmem ben, garson bey siz sicak su getirin ben kendi cayimi kendim getirdim" desem, "ya sekerim, imparator cayi, genclestirici, zayiflatici, arindirici..." desem, hava atsam. bunu yapinca bana "vay, sen neymissin be abi, tapiyorum sana" diyenlerle "zevksiz enayi, hahaha!" diyenleri ayirsam, birinci gruptaki trend manyaklarindan uzak durup, ikinci gruptakileri bagrima bassam. merak diye aldigim bu caycagizi merakimi giderdikten sonra lithmus testi malzemesi olarak kullansam.

    [edit: bakin rishi amcamlar websayfalarinda bi guzel anlatmislar beyaz cay olayini: http://www.rishi-tea.com/ .]
107 entry daha
hesabın var mı? giriş yap