5 entry daha
  • the coronaiton of napoleon (french: le sacre de napoléon) (1807), jacques-louis david

    louis david bu tabloyu tamamladığında dünya’daki en büyük tabloyu yaptığını düşünmüştür fakat paolo veronese’nin yaptığı “the wedding at cana (1563)” adlı tablodan haberi yoktur.

    bunu düşünmesi de gayet doğal çünkü aralarında (boyut olarak) çok az bir fark vardır. wolframalpha programı sayesinde yapılan karşılaştırma ile büyüklükleri arasındaki farkı, metrik sistemde görebiliyoruz. (sözlük için mutlak uygun upload sitesini yıllardır kestiremediğimden hizliresim vasıtası ile yükledim, dileyen herhangi bir kaynaktan da bulabilir.) 1 2

    veronese’ye ait tablo, louis david’ten tam olarak 244 yıl önce tamamlamıştır.

    tablodaki önemli husus(kişisel görüş): -yukarıda da yazılmış- törende papanın da bulunması ve napoleon’un tacı kendisinin takmasıdır. papa törene katılmıştır fakat bir modeldir, figürandır. napoleon, büyüklüğünü tüm dünyaya ispatlama çabasında fakat papa'nın gücünden faydalanmak da istemektedir, karşısına almak isteyeceği biri değildir ve tamamen politik bir hamledir.

    ayrıca -konudan azade- beethoven da napoleon için; “avrupa’yı demokrasi ile tanıştırıyor” diyerek “eroica”yı ona ithaf etmiştir. daha sonra napoleon’un tutumu ve insanlığa bakışı ile sözlerini değiştirmiş: “o da sıradan biri değil mi? bütün insan haklarını ezecek, kendini tatmin edecek ve bir tirana dönüşecek.” ve tabii ki beethoven, eroica’yı ona ithaf ettiğini belirten sayfayı yırtmıştır ve şunları yazmıştır: kahramanlık senfonisi, büyük bir kahramanın anısına.

    tabloya ait birçok ayrıntı var, diğer ayrıntıları ve özellikleri yazılmış ve yazılacak olan(umarım) entrylerle ya da ufak araştırmalar ile edinmenizi diliyorum. hatta eklememi istediğiniz ve yanlış olduğunu düşündüğünüz bilgileri seve seve ekler/düzeltirim.

    beethoven: symphony no. 3 / karajan · berliner philharmoniker
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap