2 entry daha
  • nazilerden kaçan otuzbin kişiye dönemin bir başka diktatörü olan salazar'a karşı gelerek vize veren portekiz bordeaux başkonsolosu.

    "almanların fransa’yı işgal ettiği 1940 yılında aristides de sousa mendes, portekizli bir diplomat olarak bordeaux kentinde başkonsolos olarak görev yapıyordu. sousa mendes hükümetinin kararlarına karşı gelerek 10 bini yahudi, 30 bin kişiye vize sağlayarak nazilerden kurtarmıştı. o dönemlerde başkonsolos sousa ve konsolosluk görevlileri bina önünde uzun kuyruklar oluşturan kişilere hizmet vermek üzere gece gündüz çalıştılar. sousa mendes yıllar sonra bu özverili çalışması hakkında; “tanrı’ya karşı insanlarla bir olacağıma, insanlara karşı tanrı ile bir olmayı tercih ettim” diyecekti.

    fakat bu insancıl tutumu aristides de sousa mendes’in diplomatik kariyerinin son bulması ile sonuçlandı. portekiz’de iktidarda olan diktatör antonio salazar onu lizbon’a çağırarak diplomatik hizmetine son verdi. sosyal haklardan ve emeklilik maaşından yoksun bırakılan sousa mendes, 1954’te ölümüne dek eşi ve 14 çocuğu ile yoksulluk içinde yaşadı."

    https://en.wikipedia.org/…aristides_de_sousa_mendes
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap