7 entry daha
  • ülkelerin güneş alma oranı ve o ülkelerdeki yaşam tarzı d vitamini eksikliğini belirlemektedir.
    bilginin kaynağını tam olarak verememekle beraber geçen haftaki doktora dersinde immünoloji profesörü hocamız tarafından dile getirildi.

    en az güneş gören iskandinav ülkelerinde bizden daha az d vitamini eksikliği görülüyormuş. bunun sebebi de periyodik olarak tüm vatandaşların rutin d vitamini ölçümleri yapılıp, dışarıdan takviye edilmesiymiş.
    güneşi en çok görüp de vitamin d düzeyi en düşük olan bölge ise arabistanmış. sebebi de malumunuz sımsıkı kapalı giyinmek.
    d vitamini eksikliğinin pek de görülmediği bölge latin amerika imiş. hem bol güneş alması hem de açık giyinmeleri bunun sebebi.
    gelelim ülkemize.. güneş var ama arabik giyim tarzı da revaçta. dolayısı ile eksiklik prevelansı arttı. açık giyinenlerdeki eksikliğin nedeni de 30-50 faktör gibi yüksek koruyuculuğu olan güneş koruyucu kremler.. d vitamini eksikliğini önlemenin doğal yolu ise güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde kısa kollu, askılı thsirt ve şort giyerek güneş koruyucu sürmeden 15 dakika kadar güneş görmek, yani vücudu güneşe maruz bırakmaktır. dışarıdan takviye etmek, yetersiz kalabilir. doğal yolu budur.
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap