2 entry daha
  • bilgilerinizin, mesajlarınızın, fotoğraflarınızın saklanmasından çok; nasıl saklandığı önemli. whatsapp, end-to-end encryption kullanıyor.

    peki nedir bu end-to-end encryption?

    şimdi herkese özel 2 tane kilit düşünün. bunlardan birisi mesajları şifrelemeye, diğeri bu şifreyi çözmeye yarasın. ahmet, mehmet'e "merhaba" yazıp, gönderiyor.

    1) ahmet: "merhaba" yazdı, gönder tuşuna bastı.
    2) ahmet, gönderme tuşuna bastığında, mehmet otomatik olarak ahmet ile mesajlarını şifreleyen kilidi paylaşıyor. unutmayın, bu kilit yalnızca şifreleme yapıyor yani paylaşılmasında bir sıkıntı yok.
    3) ahmet'in telefonunda, mehmet'in kilidi ile mesaj şifreleniyor ve şifrelenmiş mesaj sunucu üzerinden mehmet'e aktarılıyor.
    4) mehmet, sadece kendisinde bulunan ve paylaşılmayan şifre çözücü kilitle mesajı açıyor ve "merhaba" yazısını görüyor.
    5) eğer mehmet, bu mesaja cevap vermek isterse; aynı işlem tersi olarak tekrarlanıyor.

    diyeceksiniz ki, "tamam da, bu kilitleri whatsapp oluşturmuyor mu?" evet, whatsapp oluşturuyor. ancak bu kilitler telefonunuzda oluşturuluyor, yani sunucuyla bir alakası yok. şifre çözücü kilit ise, hiçbir şekilde telefonunuzdan ayrılmıyor.

    whatsapp, bu mesajları saklıyorsa; bunun size hiçbir zararı yok, hatta faydası var (daha sonra kurtarmak istersiniz vs.). çünkü saklanan mesajları sizin dışınızda, whatsapp'ın kendisi dahil göremez.

    mesajlarınızın şifrelendiğini onaylamak için, konuştuğunuz kişinin profiline girerek, şifreleme sekmesinden kodları karşılaştırabilirsiniz. oradaki kod, ikinizin şifreleme kilitlerinin kısa versiyonlarının bir kombinasyonu.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap